Preslatke pudl-mačke: Upoznajte čudnu sortu maca s kovrdžavim krznom

Radiosarajevo.ba
Preslatke pudl-mačke: Upoznajte čudnu sortu maca s kovrdžavim krznom
Foto: Instagram / Pudl-mace

Mačke su fascinantna stvorenja. Naravno, nisu tako odane, željne igre s ljudima i poslušne poput pasa, no kad pogledaš koliko je šašavih videa s macama na YouTubeu, jasno je da mogu biti jednako zabavne.

Ljudi se često mjere na ljubitelje pasa i ljubitelje mačaka, no čak ni ovi prvi neće biti ravnodušni prema ovim kovrdžastim stvorenjima.

Predstavljamo stoga Selkirk Rex iliti "pudl-mačke", možda najslađu vrstu mačaka koja trenutno postoji.

Šta kažete?

Osim što su neovisne, znatiželjne i zaigrane, ove jedinstvene mace krasi kovrdžava dlaka što ih je učinilo izuzetno popularnim među ljubiteljima mačaka.

Ime, Selkirk Rex vrsta je dobila po planini Selkirk u Wyomingu gdje je prvo takvo leglo rođeno u skloništu za životinje 1987. Mačići su imali prelijepu, ali vrlo neobičnu kovrdžavu dlaku zbog genske mutacije.

Nakon daljnjeg testiranja tijekom eksperimentalnog uzgoja otkriveno je da je gen dominantan odnosno da se može prenositi na potomstvo generacijama.

Otada ova je vrsta postala prilično popularna u SAD-u i Kanadi, a zbog debele, kovrdžave dlake prišili su im nadimke pudl-mačke ili čak mačke-ovce. Mogu biti rođene s dužim ili kraćim krznom, žive otprilike 13 godina, a zahtijevaju i posebnu njegu - svakodnevno češljanje češljem velikih zubaca kako se dlaka ne bi zapetljala niti se stvorili čvorovi.

Mace s kraćom dlakom treba češljati rijeđe, ali i dugodlake i kratkodlake ne treba češljati prečesto jer kovrdže neće biti tako istaknute. Ove mace prikladni su kućni ljubimci za sve, slažu se dobro i i djecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije