Kako pripremiti kućnog ljubimca da više niste stalno u kući

Radiosarajevo.ba
Kako pripremiti kućnog ljubimca da više niste stalno u kući
Foto: Pixabay.com / Kućni ljubimci

Većina pasa, a vjerovatno i mnogo mačaka sretni su zbog dodatnog vremena koje provode sa svojim vlasnicima tokom pandemije novog soja koronavirusa.

No, kako se restriktivne mjere polako ublažavaju i vlasnici počinju da se vraćaju svojim svakodnevnim obavezama, dodatno zajedničko vrijeme se privodi kraju.

Neki stručnjaci savjetuju vlasnicima pasa da počnu pripremu svojih ljubimaca na to da više neće provoditi vrijeme zajedno 24 sata.

Psi ovo vraćanje na staro mogu podnijeti različito – nekima to neće biti problem, dok drugi mogu pokazati znake anksioznosti. Savjetuje se da se obrati pažnja na to da li pas laje, cvili ili zavija duže od 30 sekundi kada izlazite iz kuće, da li grebe ili žvaće vrata ili prozore kada niste kod kuće, da li postoje promjene u apetitu.

Kako biste izbjegli ovakvo ponašanje i spriječili izlaganje psa stresu, Janelle Metiva, specijalista za ponašanje pasa iz Los Angelesa, osmislila je plan kako bi pomogla vlasnicima da pripreme svoje ljubimce na vraćanje u život prije karantina.

Tako predlaže da stvorite sigurno, udobno mjesto gdje pas može provesti mirno i opuštajuće vrijeme. To može biti krevetić, dio sobe ili zasebna soba u kojoj će boraviti do vašeg povratka.

Obezbjedite im zabavu poput skrivenih poslastica, omiljenih igračaka na dohvat njuške, pustite im umirujuću muziku ili ostavite uključen radio kako ih ne bi uznemirivala vanjska buka.

"Nagradite svog psa za mirno i primjerno ponašanje. Vježbajte ostanak kod kuće izlazeći u kratke šetnje bez psa i posmatrajte njihovo ponašanje", preporučila je Metiva.

Kada su u pitanju mačke, stručnjaci savjetuju vlasnicima da se igraju sa svojim ljubimcem na način da maca treba nešto uloviti, što će joj povećati samopouzdanje.

Polako izbacujte ono što ne možete uraditi dok niste kod kuće, a na šta je vaša maca navikla. Ukoliko ste uveli veći broj obroka, počnite da ih smanjujete.

Mačke su osjetljive na ljudske emocije. Kada dođe vrijeme da idete na posao, nemojte se tužno i dramatično opraštati, već joj se obratite sretnim, laganim tonom i ponudite malo poslastica – to će im podići duh, piše Petface.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije