Efikasni savjeti kako odabrati odgovarajuće igračke za djecu

Radiosarajevo.ba
Efikasni savjeti kako odabrati odgovarajuće igračke za djecu
Foto: Pixabay / Igra

Igračke za djecu danas se mogu naći u gotovo svim trgovinskim lancima i prodavnicama. Neke su istaknuti predstavnici renomiranih proizvođača, a mogu se naći i klasične u manjim prodavnicama. Igračka je poklon koji djecu uvijek oduševi i izmami im osmijeh.

Nema djeteta koje ne obraduje igračka kao poklon, bez obzira na to da li se daruje sa ili bez povoda. Ipak, važno je dobro razmotriti koje igračke za djecu su odgovarajući poklon za njihov uzrast i u skladu s njihovim interesovanjem i željama.

Junaci iz crtanih filmova

Univerzalni poklon, koji je odličan za dječake, ali i djevojčice uzrasta više od dvije ili tri godine jesu one koje na neki način predstavljaju omiljene likove iz crtanog filma koji vole da gledaju. U tom uzrastu je djeci važno gledanje crtanih filmova i često i poistovjećivanje s glavnim junacima. To mogu biti igračke Patrolne šape, Barbie ili LOL lutke.

Patrolne šape igračke za djecu simboliziraju istoimeni animirani crtani film koji govori o prijateljstvu pasa, snalaženju u različitim situacijama i održavanju mira i sigurnosti u njihovom Zalivu. Danas se u trgovačkim objektima mogu pronaći njihove lutke, plišane igračke, sveske, privjesci, kupke za djecu i mnogo toga drugog, ne samo klasične igračke, već i predmeti s ilustracijama likova.

Trotineti i tricikli za djecu

Pored igračaka s likovima iz crtanih filmova koje se poklanjaju djeci, fenomenalan poklon su i trotineti i tricikli za djecu, posebno jer utječu na njihovu fizičku aktivnost.

Tricikli se kupuju često djeci čak i odmah nakon što prohodaju, kako bi učili okretanje pedala i pravili samostalne pokrete. Trotineti za djecu su danas i više nego popularni, a mogu imati dva ili tri točka. Posebno su atraktivni oni u bojama, s ilustracijama junaka iz crtanih filmova, svijetlećim točkovima i prednjom korpom za odlaganje stvari.

Trotineti i tricikli su odličan poklon, pa čak i za manju djecu, jer u slučaju da su još uvijek mali za vožnju, ovakakv poklon im može pogodovati kada dostignu odgovarajući uzrast.

Edukativne igračke za djecu

Pored standardnih lutaka i igračaka koje omogućavaju igranje, druženje i vožnju, tu su i edukativne igračke. One su odličan poklon od prvih dana, pa čak sve do školskog uzrasta djeteta. Tu se ubrajaju muzičke igračke, Lego i klasične kocke, igračke s mehanizmima učenja riječi, slova i brojeva, drvene kutije i kocke za učenje oblika i mnogo toga drugog. Igračke za bebe, kao što su naprimjer vrteške i glodalice, imaju i edukativni karakter privlačenja pažnje, opažanja zvukova i razvoja pokreta vilice.

Za trogodišnjake su odlične edukativne igračke kao što su slaganje oblika, veće kocke i sl. Za kasnije uzraste preporučuju se puzzle, Lego kocke, konstruktori, a zatim i društvene igre. Igračke za djevojčice i dječake su uglavnom univerzalne kada se radi o učenju i edukaciji djece kroz igru. Edukativne igračke imaju za cilj razvoj komunikacionih vještina, moždanih vijuga i sposobnosti opažanja, razlikovanja i pamćenja.

Mnogo je različitih vrsta i kategorija kada se biraju igračke za djecu. Svakako su idealan poklon i izazivaju nemjerljivo mnogo radosti kod svih uzrasta. Mogu da utječu na edukaciju i širenje znanja, razvoj sportskih vještina i fizičke aktivnosti, ali i zbližavanje i komunikaciju s drugom djecom kroz igru bez granica. Zato su u djetinjstvu igračke nezamjenjive pa ih treba poklanjati i bez specijalnih povoda i razloga, piše Žena sam ja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije