Mnogi roditelji se pitaju: Kada je djetetu potreban jastuk za spavanje

Radiosarajevo.ba
Mnogi roditelji se pitaju: Kada je djetetu potreban jastuk za spavanje
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Novorođene bi bebe trebale spavati na udobnoj, tvrđoj i ravnoj površini, jer davanjem neprikladnog mekanog jastuka bebi, može doći do gušenja.

Možete ispod madraca na kojem beba spava (gdje će biti glava) staviti nešto što će napraviti blagu ukošenost, dakle cijelo će tijelo biti ravnomjerno ukošeno.

Iako se često nalaze u setu posteljine za krevetac, jastuci se ne preporučuju za djecu mlađu od dvije godine. Razlog je to što, ističu brojni pedijatri, tako mala djeca lako mogu da se uguše ukoliko ga koriste.

Ni starijoj djeci jastuk nije neophodan. Roditelji često misle da će njihovom djetetu biti udobnije s jastukom, ali djetetu je jednako dobro i bez njega.

Pošto dijete svakako jednom mora početi da spava na jastuku, najbolje vrijeme jeste kada iz kreveca pređe u veliki krevet. Ali ukoliko mislite da je djetetu jastuk potreban dok i dok još spava u krevecu, preporučuje se da izaberete neki manji (veličine jastuka za putovanja) i tvrd.

Treba izbjegavati perjane jastuke jer su često premekani i mogu biti izazivači alergija. Također, mekani perjani jastuk lako može da uguši dijete ukoliko mu glava utone duboko u njega u toku sna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije