Izrazito bogata proteinima: Kako skuhati savršenu leću?

0
Radiosarajevo.ba
Izrazito bogata proteinima: Kako skuhati savršenu leću?
FOTO: Coolinarika / Leća

Leća je u nutricionističkom smislu jako vrijedna, u kulinarskom može biti vrlo zanimljiva, a što se tiče isplativosti iznimno je ekonomična.

Prvo što trebate naučiti je kako odabrati leću. Kada je želite kuhati u varivima, odaberite zelenu, smeđu ili crnu leću. Crvenu leću najbolje je čuvati za supe i curry jer će lako postati kašasta.

Leću prije kuhanja trebate isprati u situ ispod mlaza vode - to vam je ujedno prilika za opaziti kamenčiće i zrnje slabije kvalitete.

Slovenski mediji: Simon Rožman napušta FK Sarajevo

Slovenski mediji: Simon Rožman napušta FK Sarajevo

Kad je stavljate kuhati, odmjerite četiri šoljice vode za jednu šoljicu leće. Ako je kuhate samu, dodajte joj list lovora za bolji okus.

Preporučljivo je dodati i komadić kombu alge, naročito ako vam leća inače izaziva probavne smetnje - enzimi iz kombu alge djelovat će na fitinsku kiselinu koja je za mnoge problematična.

Trik za brzo kuhanje povrća: U vodu obavezno dodajte ovaj sastojak

Trik za brzo kuhanje povrća: U vodu obavezno dodajte ovaj sastojak

Kad je sve u loncu, pustite sadržaj da zakuha, smanjite vatru na sasvim laganu (ovo je ključno ako ne želite da se raspadne), poklopite i pazite na vrijeme kuhanja jer se razlikuje od sorte do sorte.

Zelenoj leći trebat će 18 do 20 minuta, smeđoj leći 20 do 25 minuta, a crnoj leći 25 do 30 minuta. Nakon toga ocijedite vodu, bacite lovorov list i kombu pa koristite leću u svom omiljenom receptu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije