Čokoladni kolač gotov za samo pola sata
Sladokusci znaju da čak i vrlo sočan kolač može postati još bolji uz malo kreme.
Ko je ikad pekao browniese - popularni američki kolač koji se i kod nas lijepo udomaćio, zna da je riječ o super sočnoj poslastici koju nikome ne bi palo napamet napuniti kremom jer je to potpuno neizvedivo. Ili ipak postoji način?
Tajna je u tome da se krema ispeče skupa s kolačem. No kako to izvesti? Zapravo nije uopšte teško, samo se treba na vrijeme sjetiti staviti kremu u zamrzivač. Ne mora predugo stajati tamo, tek dok se ne stvrdne dovoljno da je možete odlijepiti od papira za pečenje i položiti na nepečeno tijesto.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Zapravo na polovicu tijesta, jer ostatak smjese ide preko kreme. Potom se sve skupa ispeče i eto vam browniesa punjenih kremom. U ovom slučaju od kikirikija, no slobodno se poigrajte svojim omiljenim namazima.
Browniesi s kremom od kikirikija
Sastojci:
- 350 g kikiriki putera
- 200 g šećera
- 150 g putera
- 120 g čokolade za kuhanje
- 70 g brašna
- 25 g kakaa
- 2 jajeta plus 1 žumance
- 1 vanilin šećer
Klasik među slasticama: Jeste li za Boem tortu?
Priprema:
Kikiriki puter kratko zagrijte pa ga izlijte u posudu jednakih dimenzija kao u kojoj ćete peći tijesto, obloženu papirom, i zamrznite.
Otopite puter i čokoladu. Dodajte šećer, a kad se smjesa potpuno sjedini i jaja, žumance te ekstrakt vanilije. Umiješajte brašno i kakao.
Ulijte pola tijesta u posudu za pečenje, na to pažljivo položite smrznuti kikiriki puter, a na vrh izlijte preostalo tijesto. Pecite na 175 stepeni oko 30 minuta.
To je to!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.