Klasik među slasticama: Jeste li za Boem tortu?
Radiosarajevo.ba
Boem torta je čokoladna slastica s neodoljivim okusom prženih lješnika najljepši je klasik među tortama, a nazivaju je i ‘kraljicom kolača’.
Napravite je uz sjajan recept s mjerama na kašike.
Sastojci za koru:
Reakcija na divljački napad Lalatovića: 'Pružit ćemo svu pravnu i drugu podršku Feđi Dudiću'
- 12 bjelanaca
- 12 kašika šećera
- 250 g prženih mljevenih lješnika
- 15 g kakaa
Sastojci za žutu kremu:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike gustina
- 2 vanilin šećera
- 500 ml mlijeka
Sastojci za smeđu kremu:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 4 reda čokolade
- 200 g putera
Sastojci za glazuru:
- 3 reda čokolade
- 3 kašike šećera
- 1 kašika putera
Jesenja poslastica: Jeste li spremni za tortu sa kesten pireom?
Priprema:
- Bjelanca i šećer umutite u čvrst snijeg, dodajte lješnike i kakao te kašikom sve lagano sjedinite. Stavite peći na pola sata na 180-200 stepeni. Pečenu koru izrežite na tri dijela.
- Žumanca, šećer, gustin, brašno i vanilin šećer pomiješajte s malo mlijeka, a ostatak od 500 ml stavite kuhati. Pomiješajte sastojke i skuhajte kao puding. Ostavite hladiti.
- Umutite žumanca i šećer za smeđu kremu i skuhajte je na pari. Potkraj dodajte čokoladu, neka se istopi. Ohladite i dodajte pjenasto umućen puter.
- Slažite kolač: kora, žuta krema, smeđa, kora, žuta krema, smeđa krema, kora, glazura, piše Skuhaj.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)