Iznimno vrijedne za proljetno čišćenje organizma: Donosimo vam odličan recept za pripremu šparoga

0
Radiosarajevo.ba
Iznimno vrijedne za proljetno čišćenje organizma: Donosimo vam odličan recept za pripremu šparoga
Pixabay / Šparpoga

Šparoge se mogu razlikovati po okusu, odnosno divlje znaju biti nešto gorčeg okusa, no znalci kažu da to češće ovisi o tome kakve stabljike se beru.

One deblje i mesnatije obično su bogatijeg okusa i nešto manje gorke. U oba slučaja riječ je o delikatesi koja se može nazvati iznimno vrijednim proljetnim čistačem organizma, ali i vrijednim izvorom vitamina i minerala, pa su vrlo poželjne u prehrani.

Šparoge sadrže čak 90 posto vode i imaju nisku kalorijsku vrijednost zbog čega se posebno preporučuju u prehrani ljudi koji su na dijeti za skidanje viška kilograma, ili dijabetičara, koji moraju paziti na kalorijsku vrijednost obroka. Imaju niz prednosti na zdravlje, bogate su dijetalnim vlaknima koja potiču izbacivanje otrova iz organizma.

Prvi maj u BiH: Uslovi su loši, a protesti postali ritual bez socijalne borbe

Prvi maj u BiH: Uslovi su loši, a protesti postali ritual bez socijalne borbe

Također, sadrže željezo, pa su korisne i u prevenciji ili liječenju anemije, a dokazano je da imaju pročišćujući učinak na jetru, bubrege i pluća. Posebno se preporučuju ljudima koji imaju problema zbog bubrežnog kamenca i sa izmokravanjem. Relativno visoki udio inulin prebiotika potiče razvoj dobrih bakterija i neutralizira loše bakterije u crijevima. Poželjne su i na meniju trudnica, jer sadržavaju visoki udio folne kiseline koja je važna za razvoj ploda.

Nije mali broj onih koji šparoge smatraju afrodizijakom, moglo bi se reći da s pravom, zbog bogatstva vitamina E, za koji je dokazano da stimulira proizvodnju spolnih hormona.

Pripremaju se svježe ili kratko termički obrađene, toliko da omekšaju. Najbolje ih je kuhati na pari, ili pirjati, ali ne duže od 5 minuta. Ako ih nećete konzumirati odmah nakon berbe, ili kupovine, namočite ih u vodu i spremite u frižider, kako bi zadržale svježinu. Druga je mogućnost da ih zamotate u plastičnu vrećicu i pohranite u najhladniji dio frižidera, gdje mogu ostati svježe do tri dana.

Donosimo brz i jednostavan recept za cijelu porodicu

Sastojci

  • glavica luka
  • dva režnja češnjaka
  • malo ulja
  • vrhovi šparoga
  • 2 do 3 decilitra vrhnja za kuhanje
  • so, biber
  • začini po želji
  • njoke
Povrće koje raste brzo i idealno je za sadnju u rano proljeće

Povrće koje raste brzo i idealno je za sadnju u rano proljeće

Priprema

Na ulju zažutite glavicu luka, pa dodajte dva režnja usitnjenog češnjaka.

Dodajte vrhove šparoga i nastavite dinstati. Dodajte vrhnje za kuhanje i kuhati dok se umak ne reducira, piše 24sata.

Posolite i pobiberite po želji. Sa strane skuhajte njoke, procijedite ih i prelijte umakom sa šparogama. Po želji, možete jelo posuti parmezanom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije