Jedemo ih svaki dan, a veoma su štetne: 10 najnezdravijih namirnica u vašoj kuhinji

0
Radiosarajevo.ba
Jedemo ih svaki dan, a veoma su štetne: 10 najnezdravijih namirnica u vašoj kuhinji
Foto: Pexels / Ilustracija

Mnogo puta smo svjesni da određene namirnice nisu najbolji izbor za naše zdravlje, ali ponekad im jednostavno ne možemo odoljeti.

Medicinska platforma Healthshots sastavila je popis deset najnezdravijih namirnica koje svakodnevno konzumiramo. Ovo upozorenje ima za cilj podići svijest o potencijalno opasnim prehrambenim izborima koji mogu štetiti krvnim sudovima, pritisku, šećeru u krvi i općem zdravlju.

Na desetom mjestu nalaze se "instant" rezanci, često prepuni natrija i mononatrijum glutamata. Slijede mesne prerađevine, koje se povezuju s rizikom od raka debelog crijeva. Krofne zauzimaju osmo mjesto zbog visokog sadržaja trans masti i rafiniranih ugljenih hidrata. Supe iz konzerve, iako praktične, često su pune soli, dok margarin, na šestom mjestu, sadrži štetne trans-masti.

Prije 42 godine desila se jedna od najgorih avionskih katastrofa, poginulo 180 ljudi

Prije 42 godine desila se jedna od najgorih avionskih katastrofa, poginulo 180 ljudi

Na polovini liste je čips, hrana pržena na visokoj temperaturi s visokim udjelom soli, masti i bez hranjivih tvari. Slijedi alkohol, koji može izazvati teške zdravstvene probleme poput ciroze jetre i oštećenja tkiva. Rafinisani ugljeni hidrati zauzimaju treće mjesto, a gazirana pića drugo mjesto, s velikim količinama dodanog šećera.

Na prvom mjestu je šećer, označen kao jedan od najvećih uzroka dijabetesa, gojaznosti i drugih zdravstvenih problema. Stručnjaci naglašavaju važnost umjerenosti u konzumiranju šećera kako bismo očuvali svoje zdravlje.

Ovaj popis pruža korisne smjernice kako prepoznati i izbjeći potencijalno opasne namirnice te usmjeriti prehrambene izbore prema zdravijim opcijama, piše Glossy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije