Sjajni savjeti: Kako da vam krompir 'potraje' mjesecima?

0
Radiosarajevo.ba
Sjajni savjeti: Kako da vam krompir 'potraje' mjesecima?
Foto: Unsplash / Krompir

Znate li da je krompir namirnica koja se najviše baca?

Ako se ne skladište pravilno, krompiri se brzo "smežuraju" i propadnu, ponekad znaju i brzo početi truliti. No, na stranici Miss Gastro objavljeni su odlični savjeti o tome kako pravilno skladištiti krompire da bi duže trajali.

U usporedbi s većinom drugog povrća krompiri zapravo imaju puno dulji vijek trajanja, no u neprikladnim uslovima mogu brzo propasti. Čuvanje krompira u prikladnim uslovima može znatno produžiti njihov vijek trajanja – neće se smežurati, istrunuti niti proklijati. A, kako to možemo sačuvati krompire od preranog propadanja?

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Važna je kupovina

Za početak, treba već u supermarketu ili na tržnici odabrati svježe, zdrave krompire bez vidljivih oštećenja ili začetaka klica.

Kod kuće, treba ih čuvati na hladnom, tamnom, suhom mjestu s dobrim protokom zraka. Idealna temperatura je između 7 i 10 stepeni Celzija. Na toj temperaturi krompiri će duže potrajati. Ako je prehladno mogli bi se zamrznuti, a na previsokoj temperaturi mogli bi brzo proklijati.

Krompir / Ilustracija
Foto: Pixabay: Krompir / Ilustracija

Krompir ne smije biti blizu luka, jabuka ili banana

Pripazi na to da krompire nikad ne odlažeš u blizini luka jer luk ispušta plinove od kojih bi se krompiri mogli brzo pokvariti. Isto je i s jabukama i bananama.

Izlaganje svjetlu može prouzročiti stvaranje zelenih mrlja na krompirima, a takve mrlje sadrže prirodni toksin solanin. krompirima sa zelenim mrljama bitno se mijenja okus, a ako se konzumiraju u većoj količini mogu loše utjecati na zdravlje.

Najbolji su posebni spremnici za krompire

Ako odjednom kupujete veću količinu krompira, čuvajte ih u košari ili kanti specijalno kreiranoj za čuvanje krompira. Takvi spremnici osiguravaju dobru protočnost zraka, što sprečava trulež, a zahvaljujući tome što su krompiri zaštićeni od svjetlosti neće ni brzo proklijati.

Krompir (Ilustracija)
Foto: DW: Krompir (Ilustracija)

Nivo vlage u prostoru u kojem čuvate krompire treba biti što niža (i zato ih nije dobro držati u frižideru!) kako bismo izbjegli truljenje krompira. Zato krompire treba i dobro osušiti na zraku, prije nego ih uskladištimo, piše Miss Gastro.

Dobro je krompire čuvati i u papirnatim kesama, a ako su slučajno kupljeni u plastičnom omotu ili kesi, treba ih čim prije iz toga izvaditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije