Evo šta će vam se desiti ako pijete kafu tokom vježbanja

Radiosarajevo.ba
Evo šta će vam se desiti ako pijete kafu tokom vježbanja
Foto: Pixabay / Ilustracija

Konzumiranje kofeinskih napitaka dok vježbate povećava rizik od nastajanja bolesti bubrega, tvrde naučnici. Istraživanje Univerziteta u Buffalu u New Yorku testirali su 12 zdravih osoba koje su dugo radile vježbe u labaratorijskim uslovima na 35 Celzijusa, piše Krstarica.

S jedne strane, učesnici su pili visokofruktozno kofeinsko bezalkoholno piće, a sa druge vodu, a razmak je bio 7 dana.

Rezultati su pokazali da najveća opasnost dolazi od slatkih kofeinskih bezalkoholnih pića tokom intenzivnog fizičkog napora kada je napolju visoka temperatura.

Kod ljudi koji su pili bezalkoholno piće primjećen je viši nivo kreatinina u krvi i niža stopa glomerularne filtracije, odnosno oba markera koji ukazuju na oštećenje bubrega. Ove privremene promjene nisu se desile kada su učesnici pili vodu tokom vježbanja.

Istraživači su također otkrili da su tokom i nakon konzumiranja bezalkoholnog pića učesnici imali viši nivo vazopresina u krvi, hormona koji podiže krvni pritisak i blago su dehidrirani.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije