Deset kulinarskih trikova koji će spasiti svako jelo
Koliko vam se puta desilo da vam se prilikom pripreme ručka nešto odmane, te dobijete prepečeno ili presoljeno jelo?
U takvim trenucima u pomoć priskaču određeni trikovi iskusnih kuvara, piše 24sata.hr.
- Ukoliko imate poteškoća s pripremanjem poslastica, prije dodavanja glazure prokuhajte pekmez od kajsije i premažite biskvit.
- Ako vam se hljeb prepeče, odrežite krajeve, sastružite ga nožem i istrljajte bijelim lukom. Na taj način ćete popraviti aromu, te će topli sendiviči biti ukusniji.
- Ako ste presolili jelo ubacite u supu nekuhanu tjesteninu ili sirovi krompir pa izvadite nakon deset minuta.
- Supu, variva i sos možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel sosa. Pomoći će i hljebne mrvice ili gustin izmješan s malo vode.
- Ova namirnica potpuno mijenja ukus u zamrzivaču: Bolje ne pokušavajte da je zamrznete!
- Zapetljane špagete ostavite testeninu da se ohladi, a zatim je zagrijte u tavi s maslacem ili uljem, pa lagano miješajte.
- Slatkoću ublažite limunom, vinskim sirćetom ili paradajzom.
- Stari hljeb poprskajte vodom i mlijekom pa zagrijte u mikrotalasnoj.
- Prekiselu salatu isperite u vodi, a preliv za salatu razblažite s malo sode bikarbone ili kašičicom šećera.
- Led ili hladna voda pomažu kod prekuhane tjestenine.
- Ocijedite tjesteninu, te stavite u vodu s ledom kako biste zaustavili kuhanje. Zatim je zagrijte u sosu od paradajza. Na taj način će kiselina stvrdnuti testeninu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.