Praznična trpeza iz Velikog narodnog kuhara: Sarma od kiselog kupusa sa orasima

Radiosarajevo.ba
Praznična trpeza iz Velikog narodnog kuhara: Sarma od kiselog kupusa sa orasima
Foto: Instagram / Sarma od kiselog kupusa sa orasima

Ako još nemate ideju šta pripremiti ovog neradnog dana, koji je uz to još i praznik, predlažemo vam jelo iz "Velikog narodnog kuhara": Sarma od kiselog kupusa sa orasima.

Glavicu kupusa od 2 kilograma težine očistiti od korijena i kvarnih listova, a zatim svaki list odvojiti od glavice, pa ako je velik, presjeći ga na polovinu. Svakom listu sasjeći debelu žilu koja ide kroz sredinu lista.

Nadjev za sarmu praviti na ovaj način: 4-5 glavica crnog luka sito isjeći i ispržiti u 5 kašika vrelog ulja. Kad luk bude mekan, dodati šolju od bijele kafe oprane riže, da se i riža s lukom malo proprži.

Treba stalno dolijevati malo vode da riža ne bi zagorjela. Kad odmekne, dodati malo aleve paprike, propržiti rižu malo s paprikom, skinuti je sa šporeta i dodati joj 100 grama samljevenih oraha.

Zaviti sarmu od kiselog kupusa na isti način kao i sarmu od zelja. Poredati sarme u šerpu i naliti toliko vode da sarme u vodi ogreznu. 

Staviti dvije kašike ulja u šerpu na šporetu i kad se ulje dobro zagrije, dodati dvije manje kašike brašna. U skoro gotovo zapršku dodati malo aleve paprike, pa zapršku izručiti u saru i ostaviti jelo da polako krčka. 

S vremena na vrijeme protresti šerpu, posoliti po ukusu i kuhati sarmu dok kupus ne odmekne.

Sarma u koju se stave orasi vrlo je dobrog ukusa.

Uživajte!!!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije