Sjećate li se rešedije? Skoro zaboravljena bosanska poslastica koja vraća u djetinjstvo

Rešedija je stara bosanska poslastica na kojoj su odrasle brojne generacije, ali je danas, nažalost, gotovo zaboravljena. Iako se rijetko priprema, ovaj recept sa sobom nosi snažan osjećaj nostalgije i vraća u tople mirise domaće kuhinje.
Za pripremu rešedije potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka i oko 15 minuta vremena. Može se praviti s pekmezom, ali i bez njega. U osnovi, riječ je o jednostavnom jelu od brašna i šećera, koje podsjeća na pržene mrvice.
Najvažniji savjet tokom pripreme je stalno miješanje kako bi se izbjeglo stvaranje grudvica i postigla ujednačena tekstura.

Trump pisao Predsjedništvu BiH: "Odnosi nisu recipročni, uvodimo carine BiH od 30 posto"
Sastojci
2 velike kašike maslaca ili putera
2 velike kašike ulja
4 velike kašike nišeste (pšenični škrob) ili gustina
3 velike kašike šećera (bijeli ili smeđi)
Voda po potrebi
Priprema
U dubljoj tavi zagrijte maslac i ulje. U posebnoj posudi pomiješajte nišestu i šećer, zatim dodajte malo vode dok ne dobijete glatku smjesu sličnu onoj za palačinke. Smjesu postepeno sipajte u zagrijanu masnoću, neprestano miješajući.

Ljetno osvježenje: Recept za voćne kremšnite, lagani desert koji se pravi bez puno muke
U početku će smjesa biti ljepljiva, ali će se postepenim prženjem razdvojiti u sitne mrvice. Pržite uz stalno miješanje oko 15 minuta, pazeći da ne zagori.
Kada je rešedija gotova, poslužite je toplo u zdjelicama. Po želji je možete posuti dodatnim šećerom i mljevenim orasima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.