Ljetno osvježenje: Recept za voćne kremšnite, lagani desert koji se pravi bez puno muke

0
Radiosarajevo.ba
Ljetno osvježenje: Recept za voćne kremšnite, lagani desert koji se pravi bez puno muke
FOTO: Coolinarika / Voćne kremšnite

Ljeto je vrijeme kada tražimo osvježenje u svakom zalogaju – nešto kremasto, slatko, ali ne teško. Upravo takav je ovaj kolač: voćne kremšnite, spoj prozračne kreme, lisnatog lisnatog tijesta i svježeg voća.

Idealne su za druženja, nedjeljne deserte ili kad jednostavno poželite nešto slatko bez puno komplikovanja. Osim što izgledaju primamljivo, ove kremšnite možete lako prilagoditi sezonskom voću poput jagoda, borovnica, marelica ili breskvi. Poslužene hladne, direktno iz frižidera, savršen su ljetni desert koji će vas oduševiti i izgledom i okusom, piše Žena.hr.

Sastojci: 

1 pakovanje lisnatog tijesta (oko 250 g)
500 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
2 pudinga od vanilije
4 kašike šećera
1 vrećica vanilin šećera
250 g svježeg voća (npr. jagode, borovnice, maline, breskve)
Šlag za dekoraciju (po želji)
Šećer u prahu za posipanje

Duraković za Radiosarajevo.ba: Ne dozvoliti preživjelima da učestvuju u Maršu mira je nepravedno

Duraković za Radiosarajevo.ba: Ne dozvoliti preživjelima da učestvuju u Maršu mira je nepravedno

Priprema:

Ispecite lisnato tijesto prema uputama na pakiranju. Razvaljajte ga na veličinu kalupa (npr. 20x30 cm), izbockajte viljuškom i pecite 15–20 min na 200°C dok ne porumeni. Ohladite i prerežite na dva jednaka dijela – jedan za podlogu, drugi za gornji sloj.

Skuhajte kremu: U malo mlijeka razmutite prašak za puding i šećere, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Ulijte puding smjesu i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ohladite uz povremeno miješanje (ili pokrijte folijom da se ne stvori kožica). Izmiješajte slatko vrhnje u čvrst šlag i nježno ga umiješajte u ohlađenu puding kremu.

Pripremite voće: Operite i narežite na komade (ako je potrebno).

Slaganje kolača: Na donji sloj lisnatog tijesta namažite polovicu kreme, rasporedite voće, zatim dodajte ostatak kreme. Poklopite drugim slojem lisnatog tijesta.

Po želji ukrasite šlagom i dodatnim voćem. Ostavite u firižideru najmanje dva sata prije posluživanja. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i režite pažljivo, idealno s nazubljenim nožem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije