Probudi se uz miris domaćih krofni: Savršen recept za porodično jutro

0
Radiosarajevo.ba
Probudi se uz miris domaćih krofni: Savršen recept za porodično jutro
Foto: Freepik / Krofne / Ilustracija

Kada pomislimo na mirisne, mekane i tople krofne koje se tope u ustima, teško je ostati ravnodušan. Bilo da ih punite kremom, džemom, čokoladom ili jednostavno pospete šećerom u prahu, domaće krofne su klasik koji budi uspomene i okuplja porodicu.

Ovaj recept donosi savršen balans sastojaka i jednostavnu pripremu.

Sastojci

800 g brašna
2 jaja
400 ml mlakog mlijeka
50 g svježeg kvasca
1 puna kašika šećera
1 kafena kašičica soli
50 ml ulja
(po želji) rendana korica jednog limuna
šećer u prahu za posipanje
punjenje po želji
razne glazure po želji

Priprema

Sablasni prizori na napuštenoj kući kod Sokoca: Šatori, grafiti i poruke o "tihom genocidu"

Sablasni prizori na napuštenoj kući kod Sokoca: Šatori, grafiti i poruke o "tihom genocidu"

U mlakom mlijeku razmutite kvasac i šećer, pa ostavite da se aktivira nekoliko minuta. U veću posudu dodajte ulje, jaja, so, brašno i po želji limunovu koricu. Umiješajte nadošli kvasac i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte posudu krpom i ostavite da naraste na toplom mjestu oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen. Zatim tijesto premijesite i ostavite da još jednom naraste.

Na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto na debljinu oko 1 cm. Čašom ili okruglom modlom vadite krofne i slažite ih na pobrašnjenu radnu površinu. Pokrijte krpom i ostavite da odmaraju 20–30mina.

Brzi (do)ručak koji će vas oduševiti: Jednostavna priprema i savršen okus

Brzi (do)ručak koji će vas oduševiti: Jednostavna priprema i savršen okus

Pripremite širu i pliću šerpu sa dosta ulja. Ulje ne smije biti prevruće – idealno je ako komadić tijesta počne da lagano pjeni kada ga ubacite. Krofne spuštajte u ulje onom stranom koja je bila gore dok su odmarale. Pržite s poklopcem dok se ne napušu, a zatim skinite poklopac, preokrenite krofne i pržite do zlatno-smeđe boje.

Vadite krofne na papirne ubruse da upiju višak masnoće. Krofne punite po želji, čokoladom, džemom, vanilin kremom, i pospite šećerom u prahu ili prelijte omiljenom glazurom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije