Recept za tradicionalno bosansko jelo uz korisne savjete: Pripremite ukusnu domaću sogan dolmu
Sogan dolma je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela bosanske kuhinje.
Ovo jelo se priprema od glavica luka koje se pune ukusnim filom od mljevenog mesa i začina, a zatim se kuhaju u bogatom umaku od paradajza.
Sogan dolma je omiljena zbog svog jedinstvenog ukusa i mirisa koji nastaje kombinacijom luka, mesa i začina.
Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!
Ovo jelo može se pripremati na različite načine, ali osnovna ideja je da se slatki i sočni crni luk koristi kao zamjena za klasične listove vinove loze, kupusa ili druge vrste povrća koje se obično pune.
Sogan dolma je veoma ukusna i često se poslužuje kao glavno jelo ili kao prilog, a može se servirati uz jogurt ili pavlaku, a Bosanskikuhar.ba donosi recept uz nekoliko korisnih savjeta kako bi ovo tradicionalno jelo bilo pun pogodak.
Specijalitet koji morate probati: Sarajevski sahan za sve ljubitelje bosanske kuhinje
Sastojci
Za punjene glavice luka:
- 8 –10 većih glavica crvenog luka
- 400 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)
- 80 g riže
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice crvene mljevene paprike
- ½ kašičice suhog peršuna ili svježeg
- ¼ kašičice kima po želji
- 1 jaje
Za umak:
- 2 kašike ulja
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica mljevene paprike
- 2 šolje vode
- 200 ml paradajz sosa
- So i biber (po ukusu)
Napravite goveđi gulaš iz snova: U ovom sastojku je tajna
Priprema
Glavice luka kratko prokuhati 5–7 minuta da omekšaju. Odrezati vrh svakog luka i pažljivo razdvojiti slojeve. Unutrašnji, manji dio luka sitno isjeckati i sačuvati za fil.
U posudi pomiješati mljeveno meso, opranu rižu, jaje, so, biber, papriku, peršun, kim i sjeckani luk. Sve dobro sjediniti miješanjem.
Svaki sloj luka napuniti kašičicom fila i lagano zatvoriti. Složiti punjeni luk u šerpu jedan uz drugi, otvorom prema gore.
Na ulju propržiti brašno do svijetlosmeđe boje. Dodati papriku, promiješati, pa uliti vodu uz brzo miješanje. Dodati paradajz pire, te posoliti i pobiberiti po ukusu. Umak preliti preko punjenih glavica luka.
Uživajte u tradicionalnom jelu i zimskim danima: Recept za ukusnu musaku sa tajnim dodatkom
Poklopti i kuhati na laganoj vatri 45–60 minuta, dok luk potpuno ne omekša, a fil se skuha. Po potrebi dodati malo vode.
Sogan-dolma se servira topla, uz pavlaku, jogurt ili domaći hljeb.
U nastavku vam donosimo i nekoliko korisnih savjeta koji će ovo tradicionalno bosansko jelo učiniti još sočnijim.
- Najbolje je koristiti crveni luk srednje veličine jer se najlakše odvaja
- Punjeni luk ne pritiskati prejako– trebaju ostati kompaktni
- Ako želite gušći umak, ostavi otklopljeno zadnjih 10 minuta kuhanja
- Možete ubaciti i par komada krompira da se kuhaju zajedno
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.