Recept za tradicionalno bosansko jelo uz korisne savjete: Pripremite ukusnu domaću sogan dolmu

3
Radiosarajevo.ba
Recept za tradicionalno bosansko jelo uz korisne savjete: Pripremite ukusnu domaću sogan dolmu
Foto: Taste Atlas / Sogan-dolma

Sogan dolma je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela bosanske kuhinje.

Ovo jelo se priprema od glavica luka koje se pune ukusnim filom od mljevenog mesa i začina, a zatim se kuhaju u bogatom umaku od paradajza.

Sogan dolma je omiljena zbog svog jedinstvenog ukusa i mirisa koji nastaje kombinacijom luka, mesa i začina.

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Ovo jelo može se pripremati na različite načine, ali osnovna ideja je da se slatki i sočni crni luk koristi kao zamjena za klasične listove vinove loze, kupusa ili druge vrste povrća koje se obično pune.

Sogan dolma je veoma ukusna i često se poslužuje kao glavno jelo ili kao prilog, a može se servirati uz jogurt ili pavlaku, a Bosanskikuhar.ba donosi recept uz nekoliko korisnih savjeta kako bi ovo tradicionalno jelo bilo pun pogodak.

Specijalitet koji morate probati: Sarajevski sahan za sve ljubitelje bosanske kuhinje

Specijalitet koji morate probati: Sarajevski sahan za sve ljubitelje bosanske kuhinje

Sastojci

Za punjene glavice luka:

  • 8 –10 većih glavica crvenog luka
  • 400 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)
  • 80 g riže
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice crvene mljevene paprike
  • ½ kašičice suhog peršuna ili svježeg
  • ¼ kašičice kima po želji
  • 1 jaje

Za umak:

  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 2 šolje vode
  • 200 ml paradajz sosa
  • So i biber (po ukusu)
Napravite goveđi gulaš iz snova: U ovom sastojku je tajna

Napravite goveđi gulaš iz snova: U ovom sastojku je tajna

Priprema

Glavice luka kratko prokuhati 5–7 minuta da omekšaju. Odrezati vrh svakog luka i pažljivo razdvojiti slojeve. Unutrašnji, manji dio luka sitno isjeckati i sačuvati za fil.

U posudi pomiješati mljeveno meso, opranu rižu, jaje, so, biber, papriku, peršun, kim i sjeckani luk. Sve dobro sjediniti miješanjem.

Svaki sloj luka napuniti kašičicom fila i lagano zatvoriti. Složiti punjeni luk u šerpu jedan uz drugi, otvorom prema gore.

Na ulju propržiti brašno do svijetlosmeđe boje. Dodati papriku, promiješati, pa uliti vodu uz brzo miješanje. Dodati paradajz pire, te posoliti i pobiberiti po ukusu. Umak preliti preko punjenih glavica luka.

Uživajte u tradicionalnom jelu i zimskim danima: Recept za ukusnu musaku sa tajnim dodatkom

Uživajte u tradicionalnom jelu i zimskim danima: Recept za ukusnu musaku sa tajnim dodatkom

Poklopti i kuhati na laganoj vatri 45–60 minuta, dok luk potpuno ne omekša, a fil se skuha. Po potrebi dodati malo vode.

Sogan-dolma se servira topla, uz pavlaku, jogurt ili domaći hljeb.
 
U nastavku vam donosimo i nekoliko korisnih savjeta koji će ovo tradicionalno bosansko jelo učiniti još sočnijim.

  • Najbolje je koristiti crveni luk srednje veličine jer se najlakše odvaja
  • Punjeni luk ne pritiskati prejako– trebaju ostati kompaktni
  • Ako želite gušći umak, ostavi otklopljeno zadnjih 10 minuta kuhanja
  • Možete ubaciti i par komada krompira da se kuhaju zajedno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije