Specijalitet koji morate probati: Sarajevski sahan za sve ljubitelje bosanske kuhinje

2
Radiosarajevo.ba
Specijalitet koji morate probati: Sarajevski sahan za sve ljubitelje bosanske kuhinje
Foto: Screenshot / YouTube / Sarajevski sahan

Sarajevski sahan je tradicionalno bosansko jelo koje se sastoji od nekoliko vrsti dolmi. Obično je punjeno sa rižom i mesom i servira se uz kajmak ili pavlaku. 

Ovaj specijalitet kako mu i samo ime kaže, servira se u sahanima, dubljim metalnim posudama, koje još od davnih vremena izrađuju baščaršijske kazanđžije.

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa
  • 300 gr riže
  • 2 crvena luka
  • 5 cehna bijelog luka
  • 1 Mrkva

Začini:

  • Sol
  • Biber
  • Crvena paprika
  • Malo suhe mente
  • Izdubite 4 paprike, 2 paradajza i prerežete 2 tikvice na dijelove.

Sredinu paradajza koju ste izdubili dodajte u meso. Dodajte mu i suhe začine i rižu, piše Domaći Recept.

Božićno ludilo: U Berlinu održano kupanje u ledenom jezeru

Božićno ludilo: U Berlinu održano kupanje u ledenom jezeru

Punite povrće i redajte u duboku šerpu.

Prelijte sa 1 litar vode.

Kuhajte pola sata na srednjoj vatri.

U vodu u kojoj se dolma kuha, dodajte 250 ml paradajz sosa, sol, biber i suhi peršun.

Krčkajte oko sat vremena do sat i pol.

Za gušći sos stavite kašiku brašna uprženu na maslacu i sa crvenom paprikom. Prelijte sa malo tečnosti i miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Dodajte u sos. Kada se zgusne, sklonite sa vatre.

Pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta na 250 °C. Kada povrće omekša i sve lijepo porumeni, jelo je gotovo. Poslužite se i uživajte u bogatim, prožetim ukusima koji se stapaju u jednu savršenu cjelinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije