Specijalitet koji morate probati: Sarajevski sahan za sve ljubitelje bosanske kuhinje
Sarajevski sahan je tradicionalno bosansko jelo koje se sastoji od nekoliko vrsti dolmi. Obično je punjeno sa rižom i mesom i servira se uz kajmak ili pavlaku.
Ovaj specijalitet kako mu i samo ime kaže, servira se u sahanima, dubljim metalnim posudama, koje još od davnih vremena izrađuju baščaršijske kazanđžije.
Sastojci:
- 1 kg junećeg mesa
- 300 gr riže
- 2 crvena luka
- 5 cehna bijelog luka
- 1 Mrkva
Začini:
- Sol
- Biber
- Crvena paprika
- Malo suhe mente
- Izdubite 4 paprike, 2 paradajza i prerežete 2 tikvice na dijelove.
Sredinu paradajza koju ste izdubili dodajte u meso. Dodajte mu i suhe začine i rižu, piše Domaći Recept.
Božićno ludilo: U Berlinu održano kupanje u ledenom jezeru
Punite povrće i redajte u duboku šerpu.
Prelijte sa 1 litar vode.
Kuhajte pola sata na srednjoj vatri.
U vodu u kojoj se dolma kuha, dodajte 250 ml paradajz sosa, sol, biber i suhi peršun.
Krčkajte oko sat vremena do sat i pol.
Za gušći sos stavite kašiku brašna uprženu na maslacu i sa crvenom paprikom. Prelijte sa malo tečnosti i miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Dodajte u sos. Kada se zgusne, sklonite sa vatre.
Pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta na 250 °C. Kada povrće omekša i sve lijepo porumeni, jelo je gotovo. Poslužite se i uživajte u bogatim, prožetim ukusima koji se stapaju u jednu savršenu cjelinu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.