Idealan način pripreme pomfrita u fritezi: U ovome leži tajna savršenstva
Petak veče često ne može proći bez tanjira toplih, zlatnih i hrskavih krompirića. Umjesto da ih kupujete, možete ih vrlo jednostavno napraviti kod kuće i to uz pomoć friteze na vrući zrak.
Ova metoda omogućava da krompirići budu savršeno hrskavi spolja, a mekani iznutra, uz minimalno korištenje ulja i kraće vrijeme pripreme.
Ključ uspjeha, prema mnogim kuharima, leži u jednom jednostavnom sastojku – kukuruznom škrobu. Kada se krompirići prije pečenja lagano uvaljaju u kukuruzni skrob, on upija višak vlage i formira tanku, hrskavu koricu tokom pečenja. Na taj način pomfrit zadržava svoju sočnost iznutra, a spolja postaje zlatno smeđ i pucketav.
Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli
Za pripremu je potrebno oko 700 grama krompira, kašika kukuruznog skroba, dvije kašike ulja neutralnog okusa (poput suncokretovog ili repičinog), te začini po želji so, biber i malo paprike.
Krompir se oguli i isječe na štapiće debljine oko jednog centimetra, potom se osuši, uvalja u skrob i začine, pa lagano premaže uljem.
Zatim se krompirići stavljaju u fritezu na vrući zrak i peku oko 20 minuta na 190 stepeni, uz povremeno protresanje svake pet minuta kako bi se ravnomjerno ispekli. Na kraju, po želji se može dodati još malo soli ili začina. Rezultat su savršeno zlatni i hrskavi krompirići bez potrebe za dubokim prženjem u ulju.
Ova jednostavna metoda ne samo da štedi vrijeme i smanjuje unos masnoće, već daje rezultat koji se može mjeriti s pomfritom iz restorana. Savršeni su kao prilog uz gotovo svako jelo ili kao samostalan zalogaj uz omiljeni umak, idealan način da uživate u domaćem, zdravijem pomfritu tokom hladnijih dana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.