Započnite jutro na zdrav način: Na meniju ukusna palenta, okus naprosto oduševljava
Palenta ili pura je jedno od omiljenih jela našeg djetinjstva i uvijek se treba posjetiti onog okusa kada smo bili djeca.
Palenta je veoma popularna na Balkanu i jede se najčešće za doručak, ali tokom ostalih dijelova dana.
Jedan recept za palentu će vas oduševiti te nećete potrošiti mnogo vremena praveći je, a ukus će biti savršen.
Objavljena prognoza do 21. novembra: Meteorolozi najavili naoblačenje i (ponegdje obilnije) padavine
Sastojci
1 šoljica od 200 ml palente (instant kukuruzna krupica)
3 šoljice vode
3/4 kaščice soli
1 kašika putera
Znate li pravilno skuhati palentu? Evo kako dobiti puru bez grudica
Sa svježim kajmakom:
- 2 kašike putera
- svježi sir ili kajmak (ili kiselo vrhnje)
- malo soli
Sa jogurtom i bijelim lukom:
- 2 kašike putera
- 180-200 ml kiselog mlijeka ili jogurta
- malo soli
- malo bijelog luka
- šoljica=125 ml
Priprema
Stavite vodu neka uzavre, pola odvojite sa strane, a u drugu polovinu dodajte so i malo putera. Kad se puter otopi, uspite palentu, svu odjednom i energično miješajte da se ne stvore grudvice. Vatru smanjite jer će inače palenta prskati. Kuhajte po uputi, odnosno dok palenta ne omekša stalno miješajući. Pomalo dodajite onu odvojenu polovinu vode.
Sa sirom ili kajmakom:
Dok kuhate palentu, u tavi rastopite maslac. Čim zamiriše (pazite da vam ne izgori), maknite sa vatre. Palenta je već gotova, odmah je iskrenite na tanjur i prelijte vrelim, rastopljenim maslacem.
Svježi sir po potrebi posolite i izmrvite po palenti, ili pospite kajmakom.
Sa jogurtom i bijelim lukom:
Malo bijelog luka sitno narežite, pa umiješajte u kiselo mlijeko.
Gotovu palentu stavite na tanjir, polijte rastopljenim puterom, malo izmiješajte pa zalijte kiselim mlijekom, javlja Coolinarka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.