Za jednostavan i ukusan ručak pripremite "Cheeseburger tjesteninu"

2
Radiosarajevo.ba
Za jednostavan i ukusan ručak pripremite "Cheeseburger tjesteninu"

Tjestenina sa kremastom umakom od mljevenog mesa i sira neodoljivo podsjeća na okus cheeseburgera. Za ovo jelo preporučljivo je da koristite kraću tjesteninu po izboru kao što su makaroni, fusilli, penne ili ziti, piše Index hr.
 
Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
 
500g mljevenog mesa
 
1 glavica luka, nasjeckana
 
sol, po ukusu
 
biber, po ukusu
 
1 kašičica čilija u prahu
 
1 kašika mljevene dimljene paprike
 
1 kašičica bijelog luka u prahu
 
400g kratke tjestenine
 
100g tikvica, naribanih
 
500ml goveđeg temeljca
 
300ml mlijeka
 
120g gauda sira, naribanog
 
1 kašika koncentrata paradajza
 
svježi peršun, za posluživanje

Tajni sastojak za brzi bologneze: Jedinstven i savršen okus uz mali trik kuhara


Priprema:

Poznato kada bi Srbija trebala Aliju Balijagića izručiti Crnoj Gori

1. Pržite meso.

Zagrijte veliki lonac postavljen na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, luk i govedinu te začinite soli i bibrom. Pržite oko 10 minuta, odnosno dok ne porumeni. Povremeno miješajte razbijajući velike komade mesa. Umiješajte čili u prahu, dimljenu papriku i bijeli luk u prahu te kuhajte još minutu.

2. Dodajte tjesteninu

Dodajte tjesteninu i tikvice te dobro promiješajte. Ulijte temeljac, mlijeko i koncentrat paradajza i promiješajte da se sjedini.

Za današnji ručak pripremite crnu tjesteninu u umaku od paradajz sosa

3. Kuhajte

Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko 5-8 minuta, odnosno dok tjestenina ne postane al dente. Povremeno pomiješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila za dno lonca.

4. Umiješajte sir

Umiješajte naribani sir i kuhajte još nekoliko minuta dok ne postane kremasto. Tjesteninu podijelite po tanjurima i posipajte svježim peršinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak