Ukusno i jednostavno: Recept za gulaš s lećom i povrćem

1
Radiosarajevo.ba
Ukusno i jednostavno: Recept za gulaš s lećom i povrćem

Teško je naći nekoga tko ne voli gulaš. Zapravo, ne vole ga samo oni koji još nisu probali dobar gulaš i takvima treba pomoći dobrim receptima. A mi imamo jedan odličan. Nije riječ o gulašu u klasičnom smislu, ali gulašem se naziva. Sviđa nam se zato što umjesto s krompirom meso spaja s povrćem i zdravom mahunarkom koju bismo trebali jesti što češće - lećom.

Još jedna posebnost ovog jela leži u tome što se priprema od mljevenog mesa i to mu je velika prednost. Ne samo da je ekonomičnije od klasičnog nego je i brže gotovo te nema šanse da će vam meso ispasti tvrdo.

U ovom receptu jelo je obilato začinjeno toplim začinima svojstvenima marokanskoj kuhinji pa osim što će vam pružiti vrhunski gastronomski užitak, lijepo će vas zagrijati.

Počeo protest u Beogradu: Građani skandiraju "Ruke su vam krvave"

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine
  • 400 g paradajza
  • 200 g leće
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 luk
  • 1/2 stabljike celera
  • 1/4 glavice kupusa
  • 1 litra goveđeg temeljca
  • 2 žličice dumljene paprike
  • ulje
  • sol, biber

Prijedlog za jeftini i brzi ručak: Krompiruša od par sastojaka - gotova za čas

Priprema:

Nasjeckajte luk pa ga prodinstajte na ulju, kad postane staklast dodajte mu češnjak. Čim češnjak zamiriše ubacite meso i začine pa dinstajte dok meso ne uhvati boju.

Dodajte mrkvu narezanu na kockice i usitnjeni celer pa sve uz miješanje dinstajte minutu-dvije. Dodajte grubo narezan kupus, prodinstajte da malo uhvati boju pa dodajte paradajz i leću.

Promiješajte, pustite da dinsta, zatim poklopite i smanjite vatru te pustite da se lagano krčka oko pola sata, odnosno dok leća ne omekša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak