Ukusno i jednostavno: Recept za gulaš s lećom i povrćem
Teško je naći nekoga tko ne voli gulaš. Zapravo, ne vole ga samo oni koji još nisu probali dobar gulaš i takvima treba pomoći dobrim receptima. A mi imamo jedan odličan. Nije riječ o gulašu u klasičnom smislu, ali gulašem se naziva. Sviđa nam se zato što umjesto s krompirom meso spaja s povrćem i zdravom mahunarkom koju bismo trebali jesti što češće - lećom.
Još jedna posebnost ovog jela leži u tome što se priprema od mljevenog mesa i to mu je velika prednost. Ne samo da je ekonomičnije od klasičnog nego je i brže gotovo te nema šanse da će vam meso ispasti tvrdo.
U ovom receptu jelo je obilato začinjeno toplim začinima svojstvenima marokanskoj kuhinji pa osim što će vam pružiti vrhunski gastronomski užitak, lijepo će vas zagrijati.
Počeo protest u Beogradu: Građani skandiraju "Ruke su vam krvave"
Sastojci:
- 500 g mljevene junetine
- 400 g paradajza
- 200 g leće
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 luk
- 1/2 stabljike celera
- 1/4 glavice kupusa
- 1 litra goveđeg temeljca
- 2 žličice dumljene paprike
- ulje
- sol, biber
Prijedlog za jeftini i brzi ručak: Krompiruša od par sastojaka - gotova za čas
Priprema:
Nasjeckajte luk pa ga prodinstajte na ulju, kad postane staklast dodajte mu češnjak. Čim češnjak zamiriše ubacite meso i začine pa dinstajte dok meso ne uhvati boju.
Dodajte mrkvu narezanu na kockice i usitnjeni celer pa sve uz miješanje dinstajte minutu-dvije. Dodajte grubo narezan kupus, prodinstajte da malo uhvati boju pa dodajte paradajz i leću.
Promiješajte, pustite da dinsta, zatim poklopite i smanjite vatru te pustite da se lagano krčka oko pola sata, odnosno dok leća ne omekša.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.