Tri recepta za tjesteninu: Svi su gotovi samo za pola sata

0
Radiosarajevo.ba
Tri recepta za tjesteninu: Svi su gotovi samo za pola sata

Za sve kojima je tjestenina omiljena namirnica donosimo tri jednostavna recepta za čiju će vam pripremu trebati 30 minuta ili manje.

Nikad dosta recepata u kojima je tjestenina glavna zvijezda, a pogotovo ako će vam za njihovu pripremu trebati malo namirnica i kratko vrijeme pripreme! Složit ćete se sigurno da je ona uvijek dobra ideja za brz ručak ili večeru, a naći osobu koja ne voli tjesteninu zaista je teško.

I zato vam donosimo ova tri jednostavna recepta. Niti jedan nema više od šest sastojaka, a za njihovu pripremu trebat će ti samo osnovni začini - sol i papar - koje svi imaju u kuhinji. Krajnji rezultat bit će odličan i vaša jela doći će na stol za samo pola sata.. Stoga, od ova tri odaberite savršen recept za sebe i bacite se na pripremu! 

Vučić o zadržavanju Severine: "Glupo i bespotrebno, ali o njoj sve najgore mislim"

Tjestenina s pečenim cherry paradajzom

Samo tri namirnice potrebne su za spremanje ove tjestenine, a ostatak čine začini! Iako vam se možda to čini prejednostavno, u tome je upravo i čar ovog recepta. Stoga, upalite pećnicu i vjerujte nam!

Sastojci

- maslinovo ulje

- češnjak

- bosiljak

- cherry paradajz

- sol

- šareni papar

Priprema

Pripremite dobru dozu maslinovog ulja, nekoliko režanja češnjaka, svježi bosiljak i cherry paradajz. Sve sastojke ubacite u posudu za pečenje, dodajte soli i papra pa pecite na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok se plodovi ne raspuknu i ispuste sve svoje sokove.

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, prema uputama na pakovanju, i pomiješajte je s pripremljenim umakom iz pećnice. Završite jelo s poštenom dozom naribanog parmezana i uživaj u svakom zalogaju. 

Staro bosansko jelo: Pripremite đulbastije koje će vas oduševiti ukusom

Tjestenina s pestom od brokule

Za ljubitelje brokule među vama donosimo recept za pesto koji dolazi s češnjakom i parmezanom (i, naravno, brokulom). 

Sastojci

- 300 g tjestenine

- 350 g cvjetova brokule

- 30 g svježih listova bosiljka

- 30 g sitno naribanoga parmezana

- 0,5 sitno nasjeckanog češnja češnjaka

- 3 kašike maslinovog ulja

- 1 kašika limunovog soka

- sol, papar

Priprema

Tjesteninu skuhaj u velikoj zdjeli kipuće slane vode prema uputama na pakovanju. U međuvremenu, brokulu pripremi kuhanjem na paru, oko šest minuta, odnosno dok lagano ne omekša. Brokulu stavi u blender, dodaj bosiljak, parmezan, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok i uključi ga da se svi sastojci međusobno pomiješaju.

Probaj dobivenu smjesu i začini ju solju i paprom po želji. Ocijedi tjesteninu, stavi ju u posudu i preko nje stavi dobiveni pesto od brokule. Sve dobro promiješaj pa posluži uz parmezan.

Šta je ljeto bez punjenih paprika? Isprobaj tri različite varijante

Kremasta tjestenina s češnjakom i maslacem

Oni koji žele ići na siguran okus znaju da s kremastom tjesteninom ne mogu pogriješiti. Topla, meka i s okusom češnjaka ova će ti tjestenina sigurno ostati u dobrom sjećanju. 

Sastojci

- 300 grama tjestenine

- 3 kašike maslaca

- 4 velika zgnječena češnja češnjaka 

- 2 kašike brašna

- 150 mililitara mlijeka

- papar, sol

Priprema

Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakovanju. Dok se tjestenina kuha, napravi umak. Na srednje jakoj vatri otopi maslac u tavi. Dodaj češnjak i miješajući ga pirjaj minutu do dvije.  Potom mješavinu maslaca i češnjaka prebaci u blender te ga uključi sve dok smjesa ne postane glatka.

Vrati u tavu na srednje jaku vatru i dodaj brašno. Stalno miješaj i drži na vatri otprilike jednu minutu. Mlijeko polako ulij u tavu dok s drugom rukom brzo miješaš sastojke u tavi. Pusti da se kuha na laganoj vatri dok se ne zgusne - cijelo vrijeme miješajući. Kad je tjestenina gotova, umiješaj ju u umak. Po potrebi dodaj sol i papar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak