Tajna dobrog roštilja: Imamo najbolji recept za ćevape i pljeskavice

7
Radiosarajevo.ba
Tajna dobrog roštilja: Imamo najbolji recept za ćevape i pljeskavice
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ćevapi

Ćevapi se tradicionalno pripremaju od junetine i ovčetine ili junetine i janjetine, ali danas su mnogo popularniji oni pripremljeni isključivo od junetine radi blažeg okusa.

Ćevapi i pljeskavice omiljene su mesne delicije bez obzira na uzrast ili gurmanski "staž", ali koliko god bile česti gosti naših tanjira – ili možda baš zbog toga, njihova priprema često je predmet rasprava.

Neslaganja se uglavnom odnose na vrstu korištenog mesa i upotrebu određenih dodataka, međutim, iako neki tvrde suprotno, "pravi" recept za ćevape i pljeskavice ne postoji. Osim nekih osnovnih pravila, količina i vrsta sastojaka zapravo ovise o ukusu.

Otkriven identitet lijepe plavuše koja je uhapšena s vlasnikom Telegrama

Otkriven identitet lijepe plavuše koja je uhapšena s vlasnikom Telegrama

Kakvo meso odabrati za ćevape?

Priprema ćevapa i pljeskavica je vrlo slična, a prvi korak je svakako odabir mesa. Ćevapi se tradicionalno pripremaju od junetine i ovčetine ili junetine i janjetine, ali danas su mnogo popularniji oni pripremljeni isključivo od junetine radi blažeg okusa. Pljeskavice se često pripremaju junetine.

Za koju god kombinaciju se odlučili, gurmani će uglavnom paziti da u smjesi prevladava junetina i da meso potječe s prednjeg dijela životinje, odnosno, odabrat će ono s vrata, lopatice ili rebara. Meso je dobro dva puta samljeti.

Historijski dan za sarajevski ćevap: Junak svakog roštilja u BiH od danas zakonom zaštićen

Historijski dan za sarajevski ćevap: Junak svakog roštilja u BiH od danas zakonom zaštićen

Tajna smjese za ćevape je u jednostavnosti

Iako se često smatra kako ukusni ćevapi i pljeskavice sadrže mnogo različitih "tajnih sastojaka", ključ je zapravo u jednostavnosti. Tako glavne i gotovo jedine dodatke mesu čine luk, češnjak, sol i papar. Na svakih 0,5 kg mesa dodaje se otprilike 1 glavica luka, nekoliko režnjeva češnjaka, 1 žličica soli i pola male kašike papra, ali omjeri se mogu prilagoditi ličnom ukusu.

Luk i češnjak bitno je sitno nasjeckati kako bi otpustili sokove, stoga mnogi preporučuju da ih se obradi u električnoj sjeckalici, a smjesu svih sastojaka trebalo bi rukama mijesiti oko 10 minuta, dok se ne dobije kompaktna, ujednačena masa.

Ukoliko je potrebno, smjesi se može dodati i malo vode, a pola male kašike sode bikarbone na 0,5 kg mesa dat će dodatnu prozračnost. Nadalje, smjesi se može pridružiti i malo junećeg loja, a pikantnim ćevapima dodaje se i usitnjena suha ili svježa ljuta paprika.

Da li ste ikada probali ćevape od tikvica? Da, dobro ste pročitali - a napravite ih po ovom receptu

Da li ste ikada probali ćevape od tikvica? Da, dobro ste pročitali - a napravite ih po ovom receptu

U svakom slučaju, prije oblikovanja ćevapa ili pljeskavica smjesu je potrebno ohladiti minimalno jedan sat u frižideru, a za to vrijeme u meso će prodrijeti i dodani začini. Kako bi što bolje poprimilo okuse i mirise dodataka, neki savjetuju i odležavanje mesa u frižideru preko noći ili čak 48 sati.

Trikovi za oblikovanje ćevapa i pljeskavica

Nakon što je smjesa sazrela, slijedi oblikovanje. Za ćevape, mesna smjesa se treba formirati u male valjke nešto deblje od debljine prsta, dužine 5-10 cm. Poželjno je da svaki ćevap ima 20-50 g.

Što se tiče pljeskavica, one se oblikuju u kružne oblike proizvoljnog promjera, a preporučuje se da im debljina ne prelazi 1,5 cm. Dakle, tačne dimenzije ovise o ukusu, međutim, jako je bitno da je mesna smjesa dobro sabijena, piše Miss7gastro.hr.

Kultno jelo na Balkanu: U kojoj zemlji se prave najbolji ćevapi?

Kultno jelo na Balkanu: U kojoj zemlji se prave najbolji ćevapi?

Upravo iz tog razloga ćevapi se često oblikuju uz pomoć naprava za izradu kobasica, a poslužiti mogu i jednokratne plastične vrećice, koje u slastičarstvu služe za ukrašavanje kremom. S druge strane, masa za pljeskavice se obično prvo oblikuje u kompaktne kuglice koje se zatim spljošte rukama ili dvjema kuhinjskim daskama obloženim prijanjajućom folijom.

Uz malo spretnosti, ćevapi se mogu puniti sirom na način da se mesna smjesa oblikuje oko prutića polutvrdog sira, a pljeskavice je moguće dodatno obogatiti i kajmakom. Pljeskavice se pune tako da se dodaci polože između dva tanka kružna oblika mesne smjese te im se rubovi spoje.

Kod pečenja ćevapa i pljeskavica pripazite na temperaturu

Idealan način termičke obrade ćevapa i pljeskavica bio bi pečenje na roštilju, ali vrlo su ukusni i kada se pripreme na tavi, najbolje – grill tavi. Kako bi se ravnomjerno ispekli, ćevapi se obrađuju na umjerenoj temperaturi uz često okretanje, dok se pljeskavice, pogotovo ako su jako tanke, mogu peći i na nešto jačoj vatri.

Ideja za nedjeljni ručak: Napravite sarajevske ćevape kao iz ćevabdžinice

Ideja za nedjeljni ručak: Napravite sarajevske ćevape kao iz ćevabdžinice

Prije pečenja tavu, odnosno, rešetku roštilja potrebno je namastiti uljem, a umjesto ulja može se koristiti i juneći loj, koji predstavlja tradicionalni izbor.

Ove mesne delicije, naravno, poslužuju se dok su još tople jer su tada najukusnije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije