Kultno jelo na Balkanu: U kojoj zemlji se prave najbolji ćevapi?

7
Radiosarajevo.ba
Kultno jelo na Balkanu: U kojoj zemlji se prave najbolji ćevapi?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Poskupjeli ćevapi u Sarajevu

Ekipa Deutsche Wellea je posjetila tri države na Balkanu kako bi ustanovili ko služi najbolje ćevape. 

Tri države takmičarke su bile Bosna i Herceogivna, Srbija i Rumunija. U Bosni i Hercegovini su posjetili glavni grad Sarajevo koji je čuven po okusu i kvaliteti ćevapa. Odlučili su se da posjete jednu sarajevsku ćevabdžinicu koja je otvorena od 1966. godine. 

Objasnili su da se ćevapi u BiH poslužuju sa kajmakom i sirovim lukom u somunu. To se smatra tradicionalnim načinom posluživanja ćevapa

Zelenski kasno sinoć prvi put priznao šta se događa. Gore zgrade u Rusiji, guverneri u panici

Zelenski kasno sinoć prvi put priznao šta se događa. Gore zgrade u Rusiji, guverneri u panici

Druga destinacija im je bila Srbija gdje se ćevapi poslužuju malo drugačije. Grad koji su odlučili posjetiti je Niš. U Nišu se ćevapi poslužuju sa malo soli, bibera i vodom od bijelog luka

Iduća na listi za posjetu je Rumunija koja ima drugačiji naziv za ćevape. Oni ćevape nazivaju mici i građani koje su anketirali su govorili da je ključ u mirisu koji se osjeti sa mjesta gdje se mici prže. Izgledom se vidi da su nešto deblji i veći. Jedan od lokalaca je rekao da stavljaju malo sode bikarbone u njih kako bi bili veći. Šta je posebno je to da je Europska Unija pokušala da zabrani ovo jelo prije nekoliko godina, ali Rumuni su jasno dali do znanja da to ne dolazi u obzir.

Reportažu koju je napravio Deutsche Welle možete pogledati ovdje:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije