Istražili smo: Ćevapi na Baščaršiji ponovo poskupjeli

30
N. O.
Istražili smo: Ćevapi na Baščaršiji ponovo poskupjeli
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Poskupjeli ćevapi u Sarajevu

Rast cijena svih namirnica i tradicionalnih jela kako u Sarajevu tako i drugim gradovima Bosne i Hercegovine je realnost kojoj nažalost svjedočimo svakodnevno. 

Ćevapi su tradicionalno jelo koje je sinonim za bosansku kuhinju i svi ih rado jedemo. Naravno, poseban mamac su za brojne turiste koji dolaze u našu zemlju.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba istražila je, nakon dobivenih informacija, kakva je trenutno situacija sa cijenom ćevapa, pljesvakvica i suđukica te smo utvrdili da se Sarajevo, poznato po svojoj gastronomiji i bogatoj kulturnoj baštini, suočava s poskupljenjem ovog omiljenog jela na Baščaršiji za čak dvije marke.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Tako sada u nekim od poznatih ćevabdžinica na Baščaršiji velika porcija ćevapa košta 12 KM, a mala porcija 6 KM

Poskupjela je i cijena pljeskavica pa je sada uglavnom 12 KM, velika porcija sudžukica (200 g) je također skuplja za dvije marke i iznosi 14 KM, a teleći ražnjići oko 14 KM.

Poskupjeli ćevapi u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Poskupjeli ćevapi u Sarajevu

"Volimo svratiti na ćevape kada hodamo Čaršijom, ali mislim da je sada isplativije kupiti kilogram ćevapa u mesari i u kućnoj atmosferi ih pripremiti. Dati 12 KM za porciju od 10 ćevapa zaista je mnogo. Pravi luksuz", rekla je Selma, koju smo sreli na Baščaršiji u šetnji sa porodicom i pitali šta misli o ovom poskupljenju.

Teško je procijeniti šta je vlasnike ćevabdžinica podstaklo na ovaj korak. Cijena od 10 KM za veliku porciju ćevapa "držala se" više od godinu dana, ali vjerovatno je novi talas poskupljenja goriva i svih ostalih namirnica, naročito mesa, izazvao i ovaj porast cijena ćevapa i pljeskavica.

Razlozi za ovo poskupljenje mogu biti raznoliki, uključujući promjene u cijenama osnovnih sastojaka poput mesa, ulja i začina, ali i rast troškova rada i poslovanja za ugostiteljske objekte.

Pojedine ćevabdžinice se još nisu odale poskupljenju, pa je ipak moguće na nekim mjestima pojesti ćevape i po staroj cijeni. Ali, sudeći po prijašnjim scenarijima, samo je pitanje vremena kada će to uraditi kako bi bili u korak sa konkurencijom.

Posjetili smo sarajevsku tržnicu: Stigle su proljetne jagode u BiH, a cijena je - paprena

Posjetili smo sarajevsku tržnicu: Stigle su proljetne jagode u BiH, a cijena je - paprena

Ekipa portala Radiosarajevo.ba također je obišla nekoliko mesnica jer nas je zanimalo kakva je situacija sa cijenama svježeg mesa.

Tako smo otkrili da se trenutne cijene za kilogram ćevapa kreću između 16 i 18 KM. U jednom kilogramu dođe otprilike 30 do 35 ćevapa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (30)

/ Povezano

/ Najnovije