Posjetili smo sarajevsku tržnicu: Stigle su proljetne jagode u BiH, a cijena je - paprena

8
N. Ž.
Posjetili smo sarajevsku tržnicu: Stigle su proljetne jagode u BiH, a cijena je - paprena
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Jagode

Kako dolazi proljeće, mnogi građani Bosne i Hercegovine će se polako odlučivati na kupovinu jagoda, svima omiljene poslastice za dane s ljepšim vremenom.

Bilo da su sa šlagom, šećerom ili 'solo', jagode su izrazito popularno voće u kojem uživaju mnogi. Ipak, za Sarajlije bi ove godine ovaj užitak mogao biti drastično umanjen, a razlog je - cijena.

Naime, ekipa portala Radiosarajevo.ba je posjetila sarajevsku tržnicu Markale, gdje smo provjerili cijenu jagoda. Ovo bobičasto voće će, kako se čini, građane Sarajeva papreno koštati ovo proljeće

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Cijena koju smo zatekli bila je izrazito visoka. Jedna korpica (od 400 do 600 grama) košta čak osam do 10 KM! Dakle, za jedan kilogram jagoda, Sarajlije moraju plaćati skoro 20 KM. Vrijedi ove cijene uporediti s prethodnom godinom, kada je cijena korpice bila šest KM. 

Poređenja radi, ako hodate ulicama Sarajeva, imate jednostavan izbor - ili kilogram jagoda, ili dvije porcije sarajevskih ćevapa. Možete izabrati da popijete kafu i pojedete kolač s vašim partnerom ili partnerkom, te bi vam moglo čak ostati i za - sladoled. 

Jagode na sarajevskoj tržnici, 7. mart
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Jagode na sarajevskoj tržnici, 7. mart

Naravno, koliko god cijena bila u Sarajevu, ipak je dosta skuplja van naše države. Tako je u Sloveniji i Austriji, prema informacijama portala Radiosarajevo.ba, cijena ide i preko tri eura (šest KM) za 300 grama. Slične cijene su i u Hrvatskoj, dok je Srbija više u rangu s našom zemljom.

Vrijedi reći da su jagode koje smo zatekli na sarajevskoj tržnici porijeklom iz Italije. Također, problem je nastao s jagodama koje su došle iz Albanije. Naime, fitosanitarna inspekcija RS zabranila je uvoz pošiljke jagoda, porijeklom iz Albanije u količini od 1.260 kilograma, jer je utvrđen povećan sadržaja pesticida. Još se čeka na domaće jagode na lokalnim tržnicama. 

Jagode kao izvor vitamina

Jagode pripadaju bobičastom voću, a njihova ljekovitost poznata je još od davnih vremena. Osim što su dobre za čišćenje organizma jer potiču detoksikaciju, posjeduju i svojstva analgetika, djeluju protuupalno i antibakterijski. Sadrže obilje C i A vitamina, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Najbolje ih je jesti svježe.

Konzumacija jagoda snižava loš holesterol u tijelu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalijuma koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.

Folna kiselina, vitamin B5, Vitamin B6 i elaginska kiselina spriječava gubitak kose. Pored toga, minerali poput bakra i magnezijuma pomažu u spriječavanju peruti i gljivičnih oboljenja kože glave.

Jagode na sarajevskoj tržnici, 7. mart
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Jagode na sarajevskoj tržnici, 7. mart

Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od narandži ili limuna. U jagodama se nalaze čak i manje količine omega-3 masnih kiselina.

Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore sa kancerogenim stanicama i ujedno sprječavaju njihovu sposobnost da se umnože. Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sistema, a jagode u jednoj porciji sadrže dva grama vlakana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije