Građani BiH po namirnice i lijekove idu u Srbiju: "Hljeb jeftiniji, ne izađe ni marka"

5
Radiosarajevo.ba
Građani BiH po namirnice i lijekove idu u Srbiju: "Hljeb jeftiniji, ne izađe ni marka"

Zbog kontinuiranih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, sve veći broj građana Bosne i Hercegovine iz pograničnih područja po hljeb, mlijeko i ulje odlazi u susjednu Srbiju. Pored namirnica, najviše kupuju i lijekove, a uštede su kažu, nekada i do 40 posto.

Mostom preko Drine po hljeb, mlijeko, brašno i druge namirnice, svakodnevica je mnogih stanovnika Zvornika. U redovne nabavke hrane, ali i lijekova "preko granice" ide i penzioner Mujo Tulić.

"Jedno 20-30 % najmanje, sad sam baš bio, ovdje kojih nema, tamo ima većinom. Hljeb jeftiniji, ne izađe ni marka, a ovamo je marka devedeset najjeftiniji", priča Mujo za BHRT.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Samo za jednu kupovinu uštede i do nekoliko maraka, kažu Zvorničani. Da li su i koliko cijene niže i kolike su uštede u Malom Zvorniku u odnosu na Zvornik, ekipa BHRT-a je odlučila da provjeri i sama. 

Nakon par stotina metara šetnje mostom preko Drine odmah na drugoj obali, u prodavnici mliječnih proizvoda, stotine Zvorničana svakodnevno po hljeb i mlijeko dolazi kod njih.

"Dolaze svakodnevno, bude ih oko stotinjak, kupuju se proizvodi mliječni, fabričke cijene. Cijena mlijeka u markama je 1,70, jogurt od 2 litre 3,40 čašica, 3 komada za marku. Hljeb je devedeset feninga i marka", kaže prodavačica u prodavnici u Malom Zvorniku u Srbiji Rada Nestorović.

Nova poskupljenja u ovom dijelu BiH: "Da li je normalno da su mlijeko i hljeb jeftiniji u Italiji?"

Nova poskupljenja u ovom dijelu BiH: "Da li je normalno da su mlijeko i hljeb jeftiniji u Italiji?"

Jogurt od dva litra, jedan hljeb i litar mlijeka u Malom Zvorniku ekipa BHRT-a platila je tek nešto više od pet maraka. Iste te proizvode samo stotinu metara niže platili bi 50% skuplje.

Kupovina preko granice uobičajena je praksa i u Bijeljini, ali i u Brčkom, kažu u udruženjima potrošača. S druge strane, i građani Srbije često "pazare" u BiH i to odjeću, kućnu hemiju i gorivo.

"Kupuje se roba za koju se odmah može izvršiti povrat PDV-a, tako da je samo sa povratom PDV-a roba jeftinija nego u Srbiji. U Brčkom dosta dolaze iz Hrvatske i naši idu tamo, narod se snalazi jer ide od proizvoda do proizvoda", ističe Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača Zvono Bijeljina.

Osim životnih namirnica i lijekova, sa početkom nove poljoprivredne sezone mnogi poljoprivrednici iz naše zemlje nabaviće prihranu i sjeme u poljoprivrednim apotekama u Srbiji, jer su, bez obzira na trošak goriva, razlike u cijeni značajne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije