Da li ste ikada probali ćevape od tikvica? Da, dobro ste pročitali - a napravite ih po ovom receptu
Cijelog ljeta guštamo u polpetama od tikvica, u pohovanim tikvicama, u ražnjićima s tikvicama... pa nam pomalo ponestaje ideja.
Srećom, tu su društvene mreže za dobru dozu instant nadahnuća, a jedna od stvari koje viđamo u posljednje vrijeme su, vjerovali ili ne, ćevapi od tikvica.
Od gore spomenutih polpeta ne razlikuju se samo po obliku, nego i po sastavu. Pored tikvica, trebat će vam i krompir te mrkva, kao i nešto začina, a kako bi se smjesa zgusnula, ubacit ćete još i malo prezle.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Oni koji pšenicu izbjegavaju, mogu koristiti zobene pahuljice, ekspandirani proso ili amarant te slične sastojke koji će pokupiti višak tekućine, ali neće narušiti okus.
Ne zaboravimo i sastojak koji nas naročito veseli, a to je ribani sir. Bolje je koristiti nešto tvrđe vrste, jer onaj "gumeni", lako topivi može iscuriti i izgorjeti za vrijeme pečenja.
Sastojci:
- 100 g tvrđeg sira
- 4 kašike krušnih mrvica
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica sušenog timijana ili bosiljka
- 1 kašičica slatke crvene paprike
- 2 jaja
- 2 režnja bijelog luka
- 1 veća tikvica
- 1 manji krompir
- 1/2 mrkve
- malo svježeg peršuna
- sol, biber
Priprema:
Operite i naribajte tikvice pa ih blago posolite i ostavite da puste vodu. Potom ih ocijedite, dodajte im naribani krompir i mrkvu, sjeckani bijeli luk i peršun, začine, jaja i prezlu te sol i biber.
Pomiješajte i ostavite da malo odstoji, zatim umiješajte i naribani sir pa po potrebi dodajte još malo prezle.
Oblikujte ćevape, uvaljajte ih u brašno pa ih pržite na vrelom ulju i vadite na upijajući papir. Poslužite s domaćim kečapom ili ajvarom, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.