Ideja za nedjeljni ručak: Napravite sarajevske ćevape kao iz ćevabdžinice
Ćevapi su poznato je jelo od mljevenog mesa, porijeklom iz Bosne i Hercegovina, a jako su popularni na području jugoistočne Europe.
Najčešće su servirani u lepinji sa kajmakom i lukom, a mogu se servirati i s ajvar.
Kod izrade ćevapa najvažnije je odabrat kvalitetno meso, koje možete pronaći kod nekih od lokalnih mesara u vašoj okolini. Luk i češnjak nasjeckate na što manje komadiće kako bi pustili svoje sokove i meso učinili što sočnijim.
Na sjednici: Povučena tačka o izboru vršioca dužnosti gradonačelnika Sarajeva
Sastojci
- 1,5 kg mljevene junetine
- 500 g mljevene janjetine
- 4 čehne bijelog luka
- 2 kašičice soda bikarbone
- 40 g soli
Priprema
Meso narežite na kockice, pa posolite. U lonac stavite očišćeni bijeli luk pa dodajte 100 ml vode i kuhajte dok ne proključa. Zatim pustite da se tekućina ohladi i njome prelijte meso. Pomiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite meso preko noći u frižideru.
Nakon toga meso izmeljite, pa ga ponovno poklopite i ostavite da odstoji na sabnoj temperaturi još 4-5 sati, a zatim u smjesu dodajte soda bikarbonu i dobro promiješajte. Oblikujte ćevape i pecite na roštilju ili u rerni.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.