Bosanci brane svoje ćevape: Objava travel blogera izazvala raspravu na Instagramu

2
Radiosarajevo.ba
Bosanci brane svoje ćevape: Objava travel blogera izazvala raspravu na Instagramu
Foto: Kolaž / Tom Grond jede ćevape

Nizozemski travel bloger Tom Grond, poznat kao "traveltomtom" na Instagramu gdje ga prati više od 600.000 ljudi, našao se u središtu kontroverze tokom svoje posjete Hrvatskoj.

Grond je prilikom posjete Hrvatskoj probao ćevape te ih je nazvao tradicionalnim jelom Hrvatske koje svako mora probati. Ova objava izazvala je val komentara i kritika, posebno od pratitelja iz Bosne i Hercegovine.

Pod njegovom objavom ubrzo su se pojavili brojni komentari koji su ga informirali da je riječ o tradicionalnom jelu Bosne i Hercegovine. Neki od komentara glasili su:

Joe Biden se ponovo oglasio! Već dao podršku osobi koja bi umjesto njega mogla biti kandidat

Joe Biden se ponovo oglasio! Već dao podršku osobi koja bi umjesto njega mogla biti kandidat

"Izvinite, ali to je bosansko nacionalno jelo. I niko ih na Balkanu tako ne jede. Crveni sos se zove ajvar, a bijeli kajmak", "Ovo je gore nego tražiti burek sa sirom. Bolje da ne dolazite uskoro u Bosnu", "Tome uništavaš ćevape dodajući sve ovo, ja kao Bosanac ne mogu ovo gledati. Vjerujem da su ćevapi u Hrvatskoj dobri, ali Bosna je kraljevstvo ćevapa", "Omg, molim te ne jedi kao hamburger", "Molim te nikada ćevape ne nazivajte 'hrvatskim doner kebabom'. To je uvreda."

Ovi komentari pokazuju koliko su ćevapi važni u kulinarskoj tradiciji Bosne i Hercegovine i kako se ovaj specijalitet smatra dijelom kulturnog identiteta.

Grond još nije odgovorio na ove kritike, no jasno je da je njegova objava izazvala veliku pažnju i potaknula raspravu o kulturnom naslijeđu ćevapa na Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije