Napravite sutlijaš: Tradicionalni desert koji vole sve generacije

0
Radiosarajevo.ba
Napravite sutlijaš: Tradicionalni desert koji vole sve generacije
Foto: Arhiv / Sutlija

Sutlijaš, poznat i kao riža na mlijeku, omiljena je slastica koja nas vraća u djetinjstvo i podsjeća na toplinu doma.

Ovaj jednostavan, a ukusni desert savršen je način da završite obrok ili se zasladite u bilo koje doba dana. Njegova kremasta tekstura i bogat okus čine ga neodoljivim za sve generacije. Recept je food bloga The Balkan Hostess. Uživajte! 

Sastojci: 

Nakon historijskog uspjeha na Olimpijadi: Mladi bh. matematičari dočekani u Sarajevu

Nakon historijskog uspjeha na Olimpijadi: Mladi bh. matematičari dočekani u Sarajevu

- 2 šoljice (400 g) bijele riže dugog zrna
- 6 šoljica (1,5 L) mlijeka
- 2 kašike vanilin šećera 
- 1/2 male kašike (3 ml) ekstrakta vanilije
- 1/2 šoljice (120 ml) vrhnja za šlag
- 1/2 šoljice (100 g) šećera
- Kakao ili cimet ukrašavanje

Priprema: 

U veliki lonac dodajte rižu i 2 šoljice mlijeka. Kuhajte na srednjoj vatri, miješajući dok smjesa ne zavrije. Nastavite kuhati rižu uz stalno miješanje, dok se mlijeko gotovo potpuno ne upije. Dodajte ostatak mlijeka i nastavite kuhati rižu na srednjoj vatri uz stalno miješanje. Kad smjesa zavrije, smanjite vatru na srednje nisku i dodajte vanilin šećer i ekstrakt vanilije.

Nastavite kuhati rižu dok se tekućina gotovo potpuno ne upije i dok riža ne bude kuhana. Smjesa će biti jako kremasta, poput pudinga. Ovo bi trebalo trajati oko 25 minuta. Sve vrijeme morate miješati ili će se riža zalijepiti i zagorjeti. Kad je riža skuhana dodajte joj vrhnje i šećer. Dobro promiješajte da se sjedini i prilagodite šećer prema ukusu. Maknite s vatre i pažljivo ulijte u posude za posluživanje. Pospite kakaom ili cimetom. Poslužite toplo ili hladno, ovisno kako više volite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije