Starinski recept za najbolji voćni kolač sa kajsijama: Brzo se pravi
Kolač sa kajsijama priprema se po vrlo sličnoj recepturi poput kolača sa višnjama.
Za razliku od višanja, koje su kiselkaste, mirišljave kajsije ovom kolaču daju potpuno drugačiji ukus, ali i miris.
Sastojci:
- 600 -700 g očišćenih kajsija
- 3 jajeta
- šolja šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 šolja jogurta
- 2/3 šolje maslaca
- 2,5 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Priprema:
Umutite pjenasto jaja, maslac i šećer, a zatim dodajte i sve ostale sastojke, osim kajsija, i sve ih dobro sjedinite.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 76:69
Nauljite pleh i pospite ga brašnom ili ga obložite pek papirom, a zatim izlijte tijesto i poredajte kajsije koje ste prethodno isjekli na sitne komade.
Pecite oko 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180-200 stepeni. Prije nego ga poslužite, kolač pospite šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.