Isprobajte fantastičan recept za mileram tortu od jagoda
Mileram torta od jagoda zvuči odlično, a mi smo je isprobali po receptu Bojane Matek koja nas je oduševila izvrsnim receptom.
Napokon nam je došlo sunčani vikend, a kako bi on bio još ljepši, zasladite ga ukusnim desertom u kojem će uživati svi ukućani! Prve se jagode već mogu pronaći u prodavnicama, a ako ih volite ubaciti u kolače i torte, donosimo odličan recept koji je podijelila Bojana Matek. Ovog puta nas je oduševila izvrsnom slasticom, mileram tortom od jagoda.
Sastojci za podlogu:
Uživajte u turskom menemenu: Ukusni doručak s povrćem i jajima
- 220 g brašna
- 100 g maslaca
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- 1/2 praška za pecivo
- 3 žumanjka
- 1-2 kašike kiselog vrhnja
Sastojci za kremu:
- 800 ml mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 180 g šećera
- 1350 g milerama
Sastojci za preljev:
- 600 g jagoda
- sok polovice limuna
- 2 vanilin šećera
- 2 kašike šećera u prahu
- 2 vrećice preljeva za torte
- 3 kašike šećera
- voda
Neodoljivi crumble kolačići s nutellom: Brz i jednostavan recept koji će vas oduševiti
Priprema:
- Zamijesite tijesto od brašna, hladnog maslaca narezanog na kockice, šećera, soli, praška za pecivo, žumanjaka i kiselog vrhnja. Nemojte predugo mijesiti. Kada dobijete kompaktno tijesto, spljoštite ga u disk, zamotajte prozirnom folijom i stavite na hlađenje 30 minuta. Dno i stranice kalupa za torte od 30 cm obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto i rasporedite ga po dnu. Slobodno se poslužite prstima da pokrpate nepravilnosti. Kalup vratite u hladnjak.
- Za kremu pomiješajte pudinge i šećer s nekoliko kašika mlijeka koje ste oduzeli od onih 800 ml. Ostatak zakuhajte pa skuhajte puding prema uputama. U još vrući puding ravnomjerno umiješajte mileram pa cijelu kremu rasporedite po tijestu. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 °C oko 40 min. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Jagode nasjeckajte na kockice, dodajte im limunov sok, šećer u prahu i vanilin šećer. Pustite jedan sat u frižideru da se mariniraju, a zatim procijedite višak soka koji su pustile i odložite sa strane. Posložite ih po ohlađenoj torti.
- U sok koji ste iscijedili dodajte vodu do ukupne količine od 0.5 litre. Tekućinu dodajte u šećer i preljev pa skuhajte prema uputama na pakiranju. Prelijte preko jagoda i stavite nekoliko sati u hladnjak na hlađenje.
- Tortu prebacite na pladanj i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.