Savršen obrok za ljetne dane: Donosimo vam tri recepta salate s piletinom

0
Radiosarajevo.ba
Savršen obrok za ljetne dane: Donosimo vam tri recepta salate s piletinom

U toplije dane najviše volimo jesti lagane salate koje su zasitne i ukusne, a upravo su takve ove salate s piletinom.

Ako i vas iz dana u dan muči ono "šta ćemo sutra jesti" pitanje, na pravom ste mjestu. Poznato je da tokom toplijih mjeseci baš i ne volimo previše vremena provoditi u kuhinji, za šporetom i nad pećnicom, pa su zato brzi i jednostavni recepti kao stvoreni za ovo doba godine. A najbrži i najjednostavniji ručkovi su zasigurno lagane salate kao stvorene za vruće dane.

Osim što su zdrave, hranjive i lagane, ove salate gotove su u tren oka, a jedino što moraš ispeći je komad piletine koji ćeš dodati svojim salatama kako bi ih podigla na novu razinu.

Pogledajte atmosferu u Skenderiji pred početak utakmice Bosna i Hercegovina - Hrvatska

Salate s piletinom obavezne su za ljeto, a osim što ih možete jesti svježe, bit će jednako ukusne ako ih zapakujete i ponesete na posao. U nastavku pronađi tri jednostavna recepta za najukusnije ljetne salate s piletinom.

Bogata salata s piletinom i tikvicama

Sastojci:

- 1 pileća prsa
- 60 ml balzamičnog octa
- 2 male kašike senfa
- 2 male kašike meda
- 2 luka
- 1.5 male kašike soli
- 1 mala kašika papra
- 100 ml maslinovog ulja
- 5 paradajza
- 1 zelena salata
- 1 svježi krastavac
- 50 g cherry paradajza
- pola avokada
- 1 tikvica

Priprema:

U zdjeli pomiješajte ocat, senf, med i luk, a zatim dodaj malo ulja i papra. Na tavi ispecite piletinu koju ste prethodno začinili solju i paprom, a zatim ju narežite na komade. Na istoj tavi ispecite i tikvice. Pomiješajte zelenu salatu u velikoj zdjeli i dodajte preljev, a zatim dodaj i narezane krastavce, cherry rajčice, piletinu, tikvice, paradajz i avokado po želji. Promiješajte i poslužite.

Brzinski ručak gotov za svega 12 minuta: Idealno jelo za vaše goste

Cezar salata s piletinom

Sastojci:

- 2 pileća prsa
- 1 limun
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- 250 g tostiranog hljeba (narezanog na komadiće)
- 100 g parmezana
- 1 kašika majoneze
- 1 mala kašika senfa
- 2 zelene salate

Priprema:

Na tavi ispecite piletinu i začinite ju limunovim sokom, češnjakom, uljem, solju i paprom. U međuvremenu, napravite preljev za salatu i to tako da češnjak zgnječite u pastu, dodate parmezan, sok od limuna, majonezu, senf i postupno umiješate 4 kašike ulja. Pripremite salatu i polijte je preljevom, a zatim dodajte piletinu, prethodno tostirani kruh koji ste narezali na sitne komadiće i preostali parmezan te sve skupa dobro promiješajte.

Staro bosansko jelo: Pripremite đulbastije koje će vas oduševiti ukusom

Salata s piletinom i breskvama

Sastojci:

- 400 g pilećih prsa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 breskve narezane na četvrtine
- 4 male kašike octa po izboru
- 1 kašika meda
- 50 grama nasjeckanih oraha
- 110 g zelene salate
- 100 g feta sira
- pola ljubičastog luka
- 1 nasjeckani čili (po želji)

Priprema:

Na zagrijanoj tavi ispecite pileća prsa narezana na komade, a zatim ih ostavite sa strane da se ohlade. U istoj tavi zatim ispecite breskve, na malo ulja, i začinite paprom. Pecite jednu do dvije minute sa svake strane. Pomiješajte preostalo maslinovo ulje, ocat, med i čili i time zatim polijte salatu i na vrh salate posložite kriške piletine, luka i breskve i pospite fetom. Prelijte preostalim sokom od pečene piletine i dodajte nasjeckane orahe ili neke druge orašaste plodove, piše Žena.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak