Recept dana: Sočna piletina gotova za manje od pola sata
Ova piletina u sočnom umaku privlači pozornost izgledom, ali i intrigantnim imenom koje skriva tajnu poruku.
Stigao je novi recept za kojim je čitav svijet poludio... Rijetko koji recept postane takav trend na društvenim mrežama kao što je postao ovaj, a sprema se tako brzo i bez puno muke.
Sastojci
- 3 pileća prsa bez kostiju i kože
- trećina šoljice višenamjenskog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike maslaca
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 1 kašičica mljevenog češnjaka
- 3 kašičice paste od paradajza
- 1 šoljica pileće supe, plus još po želji
- 1 šoljica 35 posto vrhnja za kuhanje
- trećina šoljice sušenog paradajza, sitno nasjeckanog
- pola šoljice parmezana
- 2-3 grančice svježeg timijana, uklonjene stabljike, plus još za ukrašavanje
- 2 kašike svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog na trakice
- malo soli
- malo bibera
- malo origana
- malo čilija
Priprema
Pileća prsa narežite po dužini na kotlete tako da dobijete ukupno šest komada piletine. Lagano ih posolite i pobiberite s obje strane pa potopite u brašno te otresite višak.
Ovo zanimanje je najbolje plaćeno u susjedstvu BiH: Mjesečna bruto plaća veća je od 6.000 KM
Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj temperaturi pa dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i 1 kašiku maslaca. Stavite piletinu u tavu te pecite ne postane lagano zlatna i dobro pečena. Izvadite iz tave i ostavite sa strane, piše Tportal.
U istu tavu dodajte preostalo maslinovo ulje i maslac. Nakon što se maslac otopi, dodajte luk, miješajte dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte još 30 sekundi dok ne postane aromatično. Zatim dodajte pastu od paradajza, sušeni origano i pahuljice čilija, pomiješajte da se sjedine. Kuhajte još minutu.
Jeste li ikada probali tursku pizzu? Kada okusite lahmacun zaboravit ćete na druga jela sa tijestom
Ulijte pileću supu, vrhnje, sušeni paradajz, parmezan, timijan, plus so i biber po ukusu, promiješajte da se sjedini. Kuhajte na laganoj vatri kako bi se umak zgusnuo oko 3 minute, po potrebi dodajte još supe da se umak razrijedi.
Dodajte pileća prsa nazad u tavu, premažite ih umakom. Pirjajte još dvije minute. Savjetuje se da ovo remek-djelo ukrasite s još svježeg bosiljka i majčine dušice, poslužite preko tjestenine ili s hrskavim hljebom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.