Recept dana: Okusite Aziju u piletini "kung pao"

0
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Okusite Aziju u piletini "kung pao"

Neki to vole "ljuto", a neki i ne. 

Većina obožavalaca ljute, začinjene, teške hrane redovno isprobava neobične recepte poput tortilji, morskih plodova u umaku, žar jela i slično. 

Ovaj put, za vas smo donijeli neobičan recept koji dolazi iz vremena 80-ih, a važi za jedno od najpopularnijih kineksih jela. 

Mediji tvrde: Donald Trump ne želi ove ljude u svojoj armiji, hiljade vojnika će biti izbačeno

Piletina kung pao

Sastojci: 

  • 350 g pilećih prsa
  • 4 kašike ulja
  • 5 kom papričica
  • 2 režnja bijelog luka
  • malo đumbira
  • 1 kašika cherryja
  • 3 kom mladaog luka
  • 50 g poprženih kikirikija

Ne znate šta ćete sa prezrelim bananama? Imamo rješenje...

Za marinadu: 

  • 2 kašičice sojina umaka
  • 2 kašičice cherryja
  • 1 kašika škrobnog brašna
  • 1 bjelanjak
  • malo soli

Za umak:

  • 1 kašika sojina umaka
  • chilli
  • 3 kašike vinskog sirćeta
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašičice škrobnog brašna
  • 6 kašika supe (temeljca)

Ljetno osvježenje: Počastite sebe zdravim napitkom od dinje

Priprema: 

  • Piletinu narezati na komadiće, veličine 1×1 cm.
  • U zdjeli izmiješati sastojke za marinadu, dodati meso i ostaviti 1 h.
  • U drugoj zdjeli izmiješati sastojke za umak.
  • U wok na vruće ulje dodati sitno nasjeckani bijeli luk, đumbir i chilli radi arome.
  • Dodati piletinu i papričice narezane na tanke rezance i pržiti 1 minutu, stalno miješajući.
  • Uliti cherry i malo promiješati.
  • Dodati tanko narezane kolutiće mladog luka i pržiti 1 minutu.
  • Uliti umak i nastaviti miješati dok se ne zgusne.
  • Dodati poprženi kikiriki (ili lješnjak) i malo promiješati.

Recept je iz jedne male knjižice Kineska kuhinja iz 1987. godine, piše Coolinarika.

Jelo poslužite uz rižu ili tjesteninu, prijatno!!! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak