Pregledajte svoje frižidere: Ove tri vrste mesa garantuju upalu i debljanje
Meso je glavna namirnica u mnogim prehranama širom svijeta i to jer pruža vrijedan izvor proteina i esencijalnih nutrijenata. Međutim, vrsta mesa i način pripreme mogu imati značajan utjecaj na naše zdravlje, posebno u vezi s upalama i regulacijom tjelesne težine
Određeno meso, naročito prerađeno, može pridonijeti upalama u tijelu i potencijalno dovesti do debljanja ako se često konzumira.
Novinari portala SheFinds razgovarali su s doktoricom Kezijom Joy, kako bi saznali koje su tri vrste mesa najgore kada su u pitanju upale i debljanje. Joy je otkrila da su prerađeno meso, crveno meso i konvencionalno uzgojeno meso tri najgora krivca za pogoršanje upale i doprinos debljanju.
Dragan Marković tužio Rukometni savez Bosne i Hercegovine
Prerađeno meso
Prerađeno meso, poput hrenovki, kobasica i mesnih delikatesa, povezuje se sa štetnim učincima na zdravlje, a naročito sa upalom i debljanjem. Ovi mesni proizvodi često imaju visok sadržaj zasićenih masti, natrija i aditiva poput konzervansa i nitrata, koji mogu pridonijeti hroničnoj upali u tijelu.
"Prerađeno meso također je bogato kalorijama i solju, što može dovesti do debljanja i povišenog krvnog pritiska", kaže Joy te dodaje da ove vrste mesa imaju "visok udio zasićenih masti koje mogu dovesti do pretilosti i upale".
Omiljeni porodični ručak: Donosimo vam recept za mesnu štrucu sa jajima
Crveno meso
Dok je crveno meso vrijedan izvor esencijalnih nutrijenata poput željeza i proteina, pretjerana konzumacija, naročito masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Štaviše, crveno meso je visokokalorično, što ga čini lakim za prekomjernu konzumaciju koja onda vodi do debljanja.
Joy navodi da "masni komadi crvenog mesa (poput odrezaka) i mljevene govedine s visokim udjelom masnoće mogu potaknuti upalu i debljanje ako se konzumiraju prekomjerno. Imaju visok sadržaj zasićenih masti, što može povisiti nivo lošeg holesterola (LDL) i doprinijeti razvoju bolesti srca. Neka istraživanja također sugerišu da spoj nazvan neu5gc, koji se nalazi u crvenom mesu, može uzrokovati upalu."
Konvencionalno uzgojeno meso
Konvencionalno uzgojeno meso, koje se proizvodi takvim metodama uzgoja, često uključuje upotrebu antibiotika, hormona i prenapučene životne uvjete za stoku. Ove prakse mogu dovesti do mesa koje može sadržavati ostatke antibiotika i hormona, što može poremetiti prirodnu hormonsku ravnotežu tijela i potencijalno pridonijeti upali.
Joy objašnjava zašto konzumacija ove vrste mesa može štetiti našem zdravlju. "Često potječu od životinja uzgojenih u zatvorenim pogonima za hranjenje životinja (CAFO). Obično im se daje hrana koja je bogata omega-6 masnim kiselinama i može sadržavati antibiotike i hormone. Neravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina može potaknuti upalu u tijelu. Korištenje antibiotika i hormona također može imati različite zdravstvene implikacije, uključujući hormonsku neravnotežu koja bi potencijalno mogla pridonijeti debljanju."
Evo koji sirevi bi vam mogli pomoći u mršavljenju
Dodaje da ti čimbenici mogu poremetiti ravnotežu crijevnog mikrobioma i hormonsku ravnotežu, što potencijalno može rezultirati upalom i povećanom tjelesnom težinom.
Naravno, postoje brojne zdravije alternative takvom mesu koje ne samo da osiguravaju bitne hranjive tvari, već nude i divne okuse. Joy predlaže nemasno meso (perad bez kože, te savjetuje da nastojite kupovati organsko ili uzgojeno na pašnjacima ako je moguće kako biste izbjegli antibiotike i hormone), masnu ribu poput lososa, skuše i sardina te proteine biljnog porijekla poput graha i leće.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.