Najčešće greške kod pripreme mesa: Koliko treba stajati u marinadi, kako ga začiniti, kada ga peći?

1
Radiosarajevo.ba
Najčešće greške kod pripreme mesa: Koliko treba stajati u marinadi, kako ga začiniti, kada ga peći?
Foto: Pexels / Mesp / Ilustracija

Za hrskavo i sočno meso važan je način na koji se priprema.

Različite vrste mesa pripremaju se na različito, ali ono što nikako ne smijete zaboraviti je marinada koja je pola posla.

Ljudi često griješe u osnovnim stvarima, poput kada ga staviti u tavu, koliko ga začiniti...

Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'

Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'

Meso kupujete bilo gdje

Kupovina na akciji u supermarketima štedi novac, ali ako želite kupiti kvalitetan komad mesa, a niste vješti u prepoznavanju sitnih nijansi - potražite savjet mesara. Birajte i mesnice koje prodaju svježe i domaće meso.

Meso vadite izravno u posudu iz frižidera

Želite li hrskavu koricu, ali i sočnu sredinu, najbolje bi bilo da meso prije pečenja barem pola sata "odstoji" na sobnoj temperaturi.

Znate li koliko dugo piletina može stajati u frižideru a koliko u zamrzivaču?

Znate li koliko dugo piletina može stajati u frižideru a koliko u zamrzivaču?

Vrlo je važno da tava bude jako zagrijana, jer ako pržite ili pečete meso u nedovoljno zagrijanoj tavi, ono će poprimiti neuglednu sivu boju.

U marinadu stavljate premalo začina

Ne štedite na začinima, posebno kod dodavanja soli.

Meso / Ilustracija
Foto: Pexels: Meso / Ilustracija

Daju specifičan okus svakom jelu.

Jedete odmah nakon skidanja sa šporeta ili vađenja iz rerne

Svaki komad mesa nakon termičke obrade trebao bi "odmarati" otprilike dvostruko duže nego što ste ga potrošili na pripremu. Za to vrijeme se sokovi u mesu stabiliziraju, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije