Evo kako možete prepoznati da li je meso žilavo ili tvrdo?

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako možete prepoznati da li je meso žilavo ili tvrdo?
Foto: Pexels / Ilustracija

Baš je prava muka neugodno se iznenaditi tvrdoćom mesa i svi bismo voljeli unaprijed znati koje je meso žilavo, a koje će se, nakon što je pripremljeno, rastapati u ustima od mekoće.

Za takvu je vještinu potrebno iskustvo, a i ponešto znanja o pozicijama mesa, no čak ni to nam nije čvrsta garancija da ćemo biti zadovoljni kupovinom.

Mesar od povjerenja u ovom je slučaju od velike pomoći, no često nam se dogodi da meso kupujemo u supermarketu, u žurbi, a deklaracija na pakovaju nije uvijek sasvim jasna. Evo npr. junetina druge kategorije, koliko vam to zaista znači?

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Dobra vijest je da je moguće već jednim pogledom na meso u trgovini utvrditi s čim ćemo imati posla ako ga kupimo. Ono što nas u ovom slučaju zanima su vlakna.

Ako pažljivo pogledate meso, primijetit ćete mesna vlakna, a izgled tih vlakana će vam odgonetnuti je li meso žilavo ili mekano. Grubo meso s puno vidljivih mišićnih vlakana znači žilavije meso, no to ne mora biti loše jer je takvo meso najčešće puno okusa.

Najčešće greške kod pripreme mesa: Koliko treba stajati u marinadi, kako ga začiniti, kada ga peći?

Najčešće greške kod pripreme mesa: Koliko treba stajati u marinadi, kako ga začiniti, kada ga peći?

Ako ste u žurbi, preskočite kupovinu, ali ako imate vremena, odaberite ove komade za lagano i sporo kuhanje. Kada primijetite komad mesa bez vidljivih vlakana, kao što je recimo slučaj kada želite kupiti goveđi file, budite sigurni da će meso biti mekano nakon što ga pripremite. Osim ako nešto ne zeznete, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije