Stručnjaci dali odgovor: Da li je dovoljno vodom isprati meso prije termičke obrade?

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci dali odgovor: Da li je dovoljno vodom isprati meso prije termičke obrade?
Foto: Pexels / Meso / Ilustracija

Dugogodišnji običaj ispiranja mesa pod tekućom vodom prije kulinarske pripreme, čini se, možda nije svemoćno oružje protiv mikroba kako smo vjerovali.

Dok mnogi nastavljaju s ovom rutinom kao nepisanim pravilom, stručnjaci su došli do iznenađujućih saznanja koja bi mogla promijeniti način na koji pristupamo higijeni u kuhinji.

Skrovita opasnost pranja pod vodom

Strah od potencijalno štetnih bakterija i virusa u mesu potiče mnoge da ih pokušaju "isprati" pod mlazom vode. Međutim, istraživanja i laboratorijske analize sugerišu da je ovakav postupak zapravo nedjelotvoran u efikasnom uklanjanju tih mikroorganizama. Paradoksalno, pranje pod vodom može rezultirati ne samo nedostatkom koristi, već i rizikom od širenja patogenih virusa na druge površine u kuhinji, uključujući radne površine i ostale namirnice.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Nova era higijene: Kiseline kao borci protiv mikroba

Srećom, napredak u istraživanjima donosi svježe rješenje za ovaj dugogodišnji problem. Stručnjaci tvrde da korištenje prirodnih kiselina poput limuna i bijelog sirćeta može biti znatno učinkovitije u smanjenju broja bakterija na površini mesa.

Znate li koliko dugo piletina može stajati u frižideru a koliko u zamrzivaču?

Znate li koliko dugo piletina može stajati u frižideru a koliko u zamrzivaču?

Ove kiseline se pokazale kao iznenađujuće moćni saveznici u suzbijanju mikroba koji mogu prijetiti našem zdravlju. Najnoviji savjeti potiču nas da usvojimo ovaj moderni pristup u kuhinji, dodatno osiguravajući sigurnost i čistoću naših obroka.

Sigurnost na dlanu: Ključni koraci za sigurnu pripremu mesa

Ispiranje mesa pod kiselinama samo je prvi korak prema osiguravanju sigurnijih jela. Kako bismo zaista postigli najviši nivo higijene u kuhinji, ključno je često i temeljito čišćenje radnih površina.

Također, izbjegavanje postavljanja drugih namirnica u blizini područja gdje se obrađuje sirovo meso te pažljivo pečenje na visokoj temperaturi čine suštinske mjere koje nas štite od mikrobnih prijetnji.

Nova paradigma zdrave pripreme hrane

Dok su mnogi dugo prihvaćali uobičajeno pranje mesa pod mlazom vode, nove spoznaje nas upućuju na reviziju ovog postupka.

Piletina
Foto: Pixabay: Piletina

Upotreba prirodnih kiselina kao snažnog sredstva protiv bakterija i virusa osvježava način na koji pripremamo hranu.

Kombinirajući ovu modernu tehniku s ključnim pravilima higijene, možemo osigurati siguran i ukusan obrok za sve nas, piše Super Radio Munchen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije