Kako odabrati najbolji komad mesa u marketima ili mesnici - Pazite na ovo...
U posljednje vrijeme puno se priča o sigurnosti mesa i mesnih proizvoda, a potrošači postaju neugodno svjesni bezobraznih praksi kojima pribjegavaju neki proizvođači i distributeri, poput pumpanja mesa vodom u svrhu postizanja veće težine.
Nakon napisa o dugotrajnom zamrzavanju i odmrzavanju istih komada mesa i preprodaje mesa neistinito deklarisane zemlje porijekla, nije na odmet podsjetiti se dobrih starih pravila o prepoznavanju svježeg i visokokvalitetnog mesa.
Kvalitetno meso, za početak, treba biti odgovarajuće boje, a površina bi mu morala blistati. Teletina bi trebala biti svijetla, ali ne bijela, jednako tako i perad. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna, dok je za svinjetinu idealno da je blijedoružičasta. Vidite li meso sivkastih nijansi, od takvih komada - bježite.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 37:31
Dobar komad mesa također bi trebao imati ponešto unutarmišićne masti, uočljive po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano, jer upravo takva masnoća daje mu dobar okus, mesnoću i sočnost.
Kupujete li zapakovano meso, pripazite na vodu - ne bi je trebalo uopće biti, niti bi podložak kojeg se ubacuje kako bi upio tekućinu koju meso otpušta smio biti jako mokar i krvav. Leži li meso u krvavoj vodi, to znači da nije svježe.
Recept dana: Napravite mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku, poslužite uz starinsku kupus salatu
Pri kupovini zapakovanog mesa ne zaboravite ni test prstom: kad ga pristisnete prstom, mora se brzo vratiti u svoj originalni oblik. Ostane li udubljenje, ne kupujte, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.