Pravilna priprema špinata: Zaboravite na gorki okus, ovako će postati omiljeni prilog
Špinat je povrće koje često izaziva podijeljena mišljenja dok ga neki jedu isključivo zbog zdravstvenih koristi, drugi ga izbjegavaju zbog njegove gorkaste arome i teksture.
Međutim, kada se pravilno pripremi, špinat može postati izuzetno ukusan i aromatičan dodatak svakom obroku. Kuhar i autor kuharica Arman Liew iz Australije preporučuje jednostavnu, ali efektivnu metodu pripreme, dinstanje špinata na maslacu umjesto klasičnog kuhanja u vodi.
"Uvjeravam vas da svako može zavoljeti špinat – čak i ako se ne zovete Popaj", kaže Arman. Prema njegovim riječima, lagano dinstanje špinata na visokoj temperaturi omogućava da listovi zadrže svoju teksturu, dok postaju nježni i svileni. Uz dodatak maslaca, prirodna gorčina špinata se ublažava, a kiselina iz limuna dodatno pojačava ukus.
Smog ostao, obećanja nestala: Sedam godina kasnije Sarajevo je i dalje među najzagađenijim gradovima
Špinat sadrži oksalnu kiselinu koja mu daje pomalo kredasti okus kada se jede sirov, a pri kuhanju u vodi može postati izrazito gorak. Osim toga, ključanjem se gubi veliki dio hranjivih tvari jer vitamini prelaze u vodu. Dinstanjem se ne samo čuva više hranjivih sastojaka, već se i značajno poboljšava okus.
Za ukusnu i jednostavnu pripremu ovog zdravog povrća potrebno je: dvije vezice špinata, jedan limun ili limunov sok, kašika maslaca, kašika maslinovog ulja i jedan čehno bijelog luka. Na zagrijanoj tavi otopite maslac, dodajte ulje, usitnjeni bijeli luk i špinat, pa začinite solju i biberom. Pržite dvije do tri minute, dok špinat ne uvene, a zatim dodajte malo limunovog soka.
Ovako pripremljen špinat možete dodatno obogatiti rendanim parmezanom, prženom šunkom, mladim lukom ili sitno sjeckanim ljuticama. Ovo jednostavno jelo idealno je kao prilog uz meso ili ribu, a može se poslužiti i kao lagani obrok.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.