Ovo povrće vam može pomoći u mršavljenju: Koristite ga kao prilog raznim jelima
Malo ko ne veže ovo povrće s Popajevom snagom, a čini se da je i mnogima omiljeni lik iz crtanih filmova bio u pravu. Špinat je zeleno lisnato povrće koje je na vrhu liste kao povrće najbogatije hranjivim tvarima.
Samo jedna šoljica, otprilike 30 grama, sirovog špinata osigurava 16 posto preporučenog dnevnog unosa (DV) vitamina A, a uz to i 120 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K, a sve to sa samo sedam kalorija.
Špinat bismo trebali jesti cijele godine, a posebno u proljetnim mjesecima kada organizmu, nakon iscrpljujuće zime, nedostaje vitamina i minerala.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Koristi od sastojaka špinata su višestruke. Na primjer, magnezij je nužan za rad svih mišića, pa tako i srca, kalij olakšava rad srca i bubrega, pospješuje čišćenje organizma, snižava krvni pritisak, potiče rad gušterače i probavu, vitamini B grupe važni su u metabolizmu ugljikohidrata, jačaju živce i poboljšavaju aktivnost mozga te povoljno djeluju na kosu, kožu i nokte, vitamin C jača imunitet, vlakna povećavaju opću otpornost organizma i potiču peristaltiku crijeva itd.
Folna kiselina veoma je važna u građi crvenih krvnih stanica i u trudnoći, jer omogućava pravilan razvoj fetusa. Sastojci špinata, osim toga, učestvuju u procesu obnavljanja epiderme, umiruju živčani sistem, djeluju kao koagulanti, reguliraju nivo holesterola u tijelu.
Napada salo
Skidanje sala sa stomaka može biti frustrirajuć proces, ali se ne može požuriti. Gubitak opasne visceralne masti, koja se nalazi oko trbušnih organa, zahtijeva promjenu načina života i prehrambenih navika. Na primjer, uključivanje više vlakana i proteina u prehranu, ograničavanje konzumacije trans masti i dodanog šećera te redovno vježbanje mogu biti odlične opcije za početak.
Ako vam je cilj riješiti se trbušnog sala, važno je napraviti male promjene u ishrani i rutini vježbanja. Jedan od načina na koji to možete učiniti je uključivanje više povrća u svaki obrok.
Prema dijetetičarki Courtney D’Angelo, najbolje povrće koje će vam pomoći da smršavite I izgubite salo na trbuhu je upravo - špinat.
Na sto načina
Špinat se priprema na zapršci uz dodatak mlijeka ili vrhnja kao "klasičan" prilog, od njega se prave umaci, supe i prelivi. Mlade listove špinata možete kratko popeći na maslinovu ulju ili puteru, a potpuno svježi mladi špinat možete pripremiti na salatu uz maslinovo ulje, limunov sok i začine prema ukusu.
Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, a uništavamo je pogrešnom pripremom: Evo kako...
Dodajte špinat i jajima. Jaja su, s druge strane, bogata proteinima. Visok unos proteina povećava oslobađanje hormona sitosti (peptid YY), koji smanjuje apetit i potiče sitost. Isto tako, proteini podižu brzinu metabolizma i pomažu vam da zadržite mišićnu masu tokom mršavljenja. Hrana bogata proteinima, kao što su jaja, ali i riba, nemasno meso i grah, idealna je ako pokušavate skinuti koji kilogram viška oko struka, javlja Zivim.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.