Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, a uništavamo je pogrešnom pripremom: Evo kako...

0
Radiosarajevo.ba
Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, a uništavamo je pogrešnom pripremom: Evo kako...
Foto: Pexels / Ilustracija

U ovo doba godine svima nam je neophodna dobra doza vitamina i minerala, zbog čega se čak i oni koji inače baš nisu ludi za voćem i povrćem okreću toj prirodnoj riznici zdravih sastojaka. A mnogima je u samom vrhu popisa jedna namirnica koja je od davnina na glasu kao izrazito zdrava.

Svi smo na njoj odrasli, među prvom je hranom koja se daje bebama, odmah nakon kašica od jabuke i mrkve.

Špinat. Pun vitamina i željeza, ali i fitonutrijenata poput karotenoida i flavonoida zbog čega je u brojnim istraživanjima proglašen jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Pokazalo se da daje energiju i vitalnost, suzbija diobu stanica raka, štiti mozak od oksidativnog stresa, čuva oči i podiže kvalitetu sna. No samo ako ga pravilno pripremate.

Naša tema | Kada ćemo imati jednake porodiljske naknade na nivou cijele FBiH?

Naša tema | Kada ćemo imati jednake porodiljske naknade na nivou cijele FBiH?

Većina nas, upozoravaju stručnjaci, špinat prekuhava. Za vrijeme kuhanja većina vrijednih sastojaka prelazi u vodu u kojoj se špinat kuha, a svi je mi bacamo, gubeći tako ono što je u špinatu najvrjednije. Rješenje nije ni prebaciti se na sirovi špinat, jer ta biljka sadrži oksalate, koji mogu biti problematični, a također je na zlu glasu kao jedna od namirnica s najvišom razinom rezidualnih pesticida

Ako ćete jesti sirov špinat, birajte onaj organskog podrijetla, što mlađi i što svježiji, jer se u špinatu stajanjem povećava količina potencijalno problematičnih fitokemikalija. Kad ga se odlučite kuhati, odlučite se za kratko blanširanje: tek koja minuta u kipućoj vodi bit će dovoljna. Volite li ga jesti s krompirom, krompir stavite u vodu puno ranije, a špinat ubacite na samom kraju, piše Slobodna Dalmacija

Ilustracija
Pixabay: Ilustracija

Ako mislite da vam se neće svidjeti kratko kuhan špinat, počnite postepeno smanjivati vrijeme kuhanja, sve dok ga ne svedete na samo jednu minutu. Nemojte pokrivati lonac, a vrijeme počnite mjeriti od trenutka kad ste ga ubacili u kipuću vodu. Isteći će, najvjerojatnije, i prije nego voda ponovno provrije.

Čim špinat izvadite iz vode, dobro ga ocijedite kako bi zadržao što više okusa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije