Velika greška kod pripreme blitve, raštike i špinata: Ovako se uništavaju vitamini i minerali

0
Radiosarajevo.ba
Velika greška kod pripreme blitve, raštike i špinata: Ovako se uništavaju vitamini i minerali

Blitva, špinat, raštika, verzot, salata i drugo zeleno lisnato povrće izuzrtno je bogat izvor hranjivih tvari i mogu se pripremiti na raznorazne ukusne načine, ipak, uprkos tome, mnogi ih ne jedu u dovoljnoj količini.

No jednako je loša praksa kojoj mnogi pribjegavaju prije nego pristupe samoj pripremi jela.

Uprkos tome što je to uobičajen način čiščenja, nemojte potapati lisnato povrće. Ako ih potopite u vodu, štetni mikroorganizmi s jednog lista mogu se proširiti na ostale.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Također, ako ih potopite u sudoper, bakterije koje su se tamo zadržale nakon baratanja sirovim mesom, ribom i piletinom, a uzrokuju trovanje hranom, mogu kontaminirati zelje, što je naročito nezgodno u slučaju salate, rukole, baby špinata i drugog povrća koje jedemo sirovo, u salatama i smoothiejima, piše Slobodna Dalmacija.

No to je samo dio problema. Povrće je već bogato vodom i zato ga ne bismo trebali namakati u vodi, jer se većina minerala gubi u vodi u kojoj ga držimo dok nastojimo potaknuti otapanje nečistoća i sitnih bubica. Dok se namače u zdjeli s vodom, povrće će također izgubiti dio vitamina.

Vitamini C i D, kao i minerali poput kalija, otopit će se u vodi. Prema nekim istraživanjima, namakanjem se gubi gotovo 40 posto topivih vitamina i minerala.

Kratko namakanje od dvije-tri minute ipak neće biti škodljivo u tolikoj mjeri, no najbolji način pranja te vrste povrća je pod mlazom vode.Evo kako možete iskoristiti vodu od kiselih krastavaca: Učinit će čuda za hranu koju kuhate

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije