Stručnjak za vrtlarstvo otkriva trik za uzgoj paprika iz sjemena kupljenih u supermarketu

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za vrtlarstvo otkriva trik za uzgoj paprika iz sjemena kupljenih u supermarketu
Foto: Thinkstock / Paprike

Michael Griffiths, stručnjak za vrtlarstvo iz Batha u Velikoj Britaniji, otkrio je kako dobiti lijepe plodove uzgojem paprika iz sjemena koje ste kupili u supermarketu. 

Pojasnio je kako uzgojiti paprike u tri koraka:

1. Izdvojite sjemenke

"Sada je vrijeme za uzgoj sadnica paprike, a možete koristiti i sjemenke onih koje imate u frižideru. Sastružite sjemenke i ostavite ih sa strane", pojasnio je. 

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

2. Napravite mini plastenik

"Kako biste to učinili, sve što trebate napraviti je uzeti malu plastičnu kutiju i napuniti je s malo vlažnog komposta. Nakon toga posipajte sjemenke paprike po tlu i prekrijte ih sa još malo tankog sloja komposta", pojasnio je.

Na kraju stavite poklopac i mini plastenik nekoliko sedmica ostavite na toplom i sunčanom mjestu u vašem domu.

Uz ovaj jednostavan trik riješite se neugodnog mirisa luka iz svog doma: Evo šta da uradite

Uz ovaj jednostavan trik riješite se neugodnog mirisa luka iz svog doma: Evo šta da uradite

3. Premjestite sadnice

"Nakon što su sadnice visoke oko pet do šest centimetara, spremne su za presađivanje u veće posude s višenamjenskim kompostom", rekao je Michael koji svoje sadnice stavlja u velike tegle pa ostavlja vani, u stražnjem dijelu vrta.

Savjetuje da paprike počnete prihranjivati tekućom hranom s visokim udjelom kalija, poput onog za paradajz, kada se na biljci počnu pojavljivati cvjetovi.

"Ako su vremenski uvjeti malo suši, trebali biste ih zalijevati odstajalom vodom kako biste osigurali bolji rast usjeva, ali pazite da ne pretjerate sa dodavanjem vode kako tlo ne bi bilo previše mokro", pojasnio je, a prenosi Daily Mail.

@themediterraneangardener

Grow free pepper plants now The next time youre chopping up a pepper scrape the seeds off of the placenta and put them to one side. Grab a takeaway box, fill it with samp compost and add your seeds. Lightly cover the seeds with a more compost and close the lid to make a mini green house. Leave them in a warm sunny location and in a few weeks they’ll be ready to move into a bigger pot and they’ll be producing peppers in no time. #garden #gardening

♬ original sound - Michael - Gardening tips

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije