Ove namirnice nikako ne biste trebali stavljati u zamrzivač: Može biti veoma opasno

0
Radiosarajevo.ba
Ove namirnice nikako ne biste trebali stavljati u zamrzivač: Može biti veoma opasno
Foto: Unsplash / Ilustracija / Hrana u zamrzivaču

Ako ste ponovno previše hrane skuhali, zamrzavanje je najbolje rješenje. Tako ne morate baciti ostatke hrane, a uvijek možete nešto spontano pojesti.

Uprkos tome, postoje neki proizvodi koje bi bilo najbolje ne stavljati u zamrzivač.

Tikvice, paradajz i krastavac: Bilo koje voće i povrće s visokim postotkom vode ne smije se zamrzavati. Rezultat je puno leda zbog kojeg tikvice, rajčica ili krastavac postanu gnjecavi kad se odmrznu. Povrće se čuva u svježoj vrećici u frižideru i trajat će nekoliko dana. Usitnjavajte ga tek prije konzumiranja. Tikvice, paradajz i krastavac mogu se bez problema zamrznuti kao pire.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Sirovi krompir: Čim se sirovi krompir zamrzne, unutra se stvaraju mali kristali leda. Omekšavaju krompir kad se otopi i čine ga kašastim. Kuhani kormpir lakše je zamrznuti, ali ipak odmrzavanjem postaje malo mekši. Najbolje je krompir  čuvati u papirnoj vrećici na suhom i tamnom mjestu (npr. u kuhinjskom ormariću). Tako može stajati nekoliko sedmica.

Jaja: Sirova bjelanca i žumanca, tj. tečnosti u jajetu, šire se kada se zamrznu te uzrokuju pucanje ljuske. Ne samo da to stvara veliku zbrčku, nego i osigurava da jaje polako truhne te ostavlja vrlo neugodan miris.

Genijalan trik: Kako se bez imalo muke riješiti leda u zamrzivaču?

Genijalan trik: Kako se bez imalo muke riješiti leda u zamrzivaču?

Kuhana jaja također su neprikladna za zamrzavanje jer razvijaju gumastu konzistenciju. Dakle, jela koja sadrže kuhana jaja treba jesti odmah, a ne stavljati ih u zamrzivač.

Namirnice koje sadrže puno masnoće: Mljeveno meso, kobasice, meso s roštilja ili masnu ribu možete bez problema zamrznuti, ali svejedno trebate obratiti pažnju na datum do kad je određenu namirnicu dobro upotrijebiti. Naime, masnoća također može užegnuti u zamrzivaču. Ako su se bakterije već stvorile, sretno će se nastaviti razmnožavati nakon odmrzavanja, javlja Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije