Znate li kako pravilno zamrznuti borovnice i koliko se dugo tako mogu čuvati?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li kako pravilno zamrznuti borovnice i koliko se dugo tako mogu čuvati?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakon što se uberu ili kupe svježe, borovnice se kratko mogu čuvati u neprerađenom obliku.

Za razliku od većine voćki, skladište se samo termički obrađene ili zamrznute, a iako se obično zamrzavaju nakon pranja i sušenja, portal Mind Body Green ne savjetuje da se borovnice peru jer se tako skida 'voštani' zaštitni vanjski premaz koji pomaže u sprječavanju bakterija i štetočina.

Umjesto toga, borovnice rasporedite na papirom obloženi lim za pečenje i stavite ih na dva sata u zamrzivač, a zatim pakirajte za dulje skladištenje.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Bitno je spriječiti direktnu izloženost ledenom zraku kako bi se smanjile šanse od oštećenja: Vrećica za zamrzavanje ili hermetička posuda pomoći će očuvanju svježine borovnica. 

Borovnice su najbolje prvih šest mjeseci nakon smrzavanja – ali možete ih jesti do deset mjeseci od smrzavanja, samo označite na posudi ili vrećici kad ste ih zamrznuli.

Bobice otopite u zdjeli, brzo isperite i odmah upotrijebite ako ih koristite za smoothie od smrznutih borovnica ili ih pustite da odstoje dok ne dosegnu sobnu temperaturu, otprilike jedan sat.

Otopljene će borovnice biti mekane – i savršene za smoothieje, pite, palačinke ili muffine, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije