Evo kako možete iskoristiti vodu od kiselih krastavaca: Učinit će čuda za hranu koju kuhate
Koliko ste puta prolili tekućinu iz tegle s kiselim krastavcima?
Ali više nećete. Može vam biti vrlo korsina u kuhinji i pomoći vam da hrana koju kuhate postane znatno bolja, ukusnija i sočnija.
Kako? Kao od šale - evo kako će vam tekućina koju inače bacate riješiti tri uobičajena problema: suho i tvrdo meso, bezukusan, poluraspadnut krompir i bljutavo povrće.
Sead Bukva za Radiosarajevo.ba: 'Srce ko Trebević, vlasti moraju obezbijediti podršku ovim momcima'
U tekućini iz teglice s krastavcima možete marinirati odreske, ali i pileće batke i zabatke ili filete, koji su naročito skloni isušivanju.
Ako ih namočite dva sata u tekućini u kojoj su bili krastavci, osigurat ćete sočnost i podići ukus mesa. Kad ste gotovi s mariniranjem, meso dobro potapkajte kuhinjskim ubrusom i nastavite s uobičajenom pripremom, piše Slobodna Dalmacija.
Idući put kad budete kuhali krompir, posebno ako je riječ o krompiru za salatu, u vodu dodajte i tekućinu od krastavaca. Začinit će vam krompire i pobrinut će se da se ne raspadnu.
Tajna profesionalnih kuhara: Stavite ovo na dno rerne i hrana će svaki put biti kao iz restorana
Dodavanje soka od kiselih krastavaca u tekućinu za kuhanje povrća na pari učinit će povrće ukusnijim.
Zamijenite pola vode tekućinom iz tegle s krastavcima, naročito ako se spremate skuhati brokulu, domaće šparoge i batat - svima njima podići će okus u sasvim novu dimenziju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.